ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Hatékonyabb teszt a méhnyakrák korai felismerésére

2011. április 26., kedd 16:24

Az Egyesült Államokban engedélyeztek egy újfajta humán papilloma vírus tesztet, ami akkor is kimutatja a méhnyakrák kockázatát, ha a Pap teszt normális eredményt mutat.

AZ FDA (az amerikai Étel-és Gyógyszer Szövetség) engedélyezte a Roche biotechnológiai vállalat által gyártott diagnosztikai teszt használatát, amely sokkal korábban fényt deríthet a kialakulóban lévő méhnyakrák veszélyére, mint az eddig használt tesztek - írja a Wall Street Journal.

A méhnyakrák a második leggyakoribb típusa a ráknak

A gyártó 47 000 nő klinikai tesztjének adatait vette alapul, akik a HPV különböző változataival fertőződtek meg. Öt nőből négy a HPV-nek legalább egy típusával megfertőződik élete során: a vírusnak több, mint 200 típusa van, ebből néhány szexuális úton terjed és 14 okozhat méhnyakrákot. A HPV annyira gyakori, hogy a szexuálisan aktív felnőttek fele egyszer biztosan elkapja, bár a vírustól többnyire 2 éven belül megszabadul az immunrendszerünk.

Az új 'cobas' teszt ahelyett, hogy az abnormális sejtnövekedést figyelné, mint a Papanicolaou-féle kenetteszt, azt vizsgálja, hogy az alany a HPV azon alfajai közül kapta el valamelyiket, amelyek méhnyakrákot okozhatnak, különös tekintettel a legveszélyesebb két genotípusra, amik az esetek 70%-ában felelősek a betegségért.

A teszt teljesen automatizált, magas a megbízhatósága és az eredményessége. Azért nagy előrelépés a kenetteszthez képest a veszélyes genotípusok felismerésén kívül, mert a 'cobas' teszt azokat a rák korai stádiumában lévő eseteket is kiszűrte, amiket a másik nem vett észre. Tízből egészségesnek minősített nőből egy valójában nem volt az. A kenetteszt esetében, mivel emberek végzik, sokkal nagyobb a hibaszázalék és a téves diagnózis lehetősége. A 'cobas' teszt minden rákos esetet észrevesz, a Pap teszt háromból egyet nem. Az automatizált tesztek sajnos ritkán használatosak az USA-n kívül, bár már európai országok közegészségügyi szervezetei is fontolgatják a bevezetésüket..

A méhnyakrák a második leggyakoribb típusa a ráknak nők körében a mellrák után: az Egészségügyi Világszervezet mérései szerint évente 500 000 nőt érint világszerte, és a fő ok a humán papillómavírus (HPV). A méhnyakrák gyógyítható, ha korán észreveszik, de magas a halálozási arány, ha ez későn történik meg - évente 280 000 nő hal bele. Szűrésre évente ajánlott elmenni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta