ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A boldog országokban a legmagasabb az öngyilkosságok száma

2011. április 25., hétfő 12:19

A legboldogabb országokban és az Amerikai Egyesült Államok leginkább elégedett államaiban a legmagasabb az öngyilkosságot elkövetők száma. A nemzetközi kutatás a szociális differenciákat okolja.

Egy tanulmány az öngyilkosságoknak az összes amerikai államra vonatkozó adatait használta fel – írja a Science Daily. Az írás abból a kevésbé köztudott és látszólag önellentmondásos vélekedésből indult ki, hogy minél jobban élnek egy országban, annál nagyobb az öngyilkosságok száma. Ez a megállapítás időről időre elhangzik Dániával kapcsolatban, de a tanulmány alátámasztja, hogy a magas elégedettségi indexű országokban – Kanada, USA, Írország, Svájc – az önkézzel elkövetett halálozások száma a legmagasabb.

Hawaiin a legtöbben

A kutatók úgy találták, hogy az intézményrendszerében viszonylag homogén USA tagállamaira is érvényes a különböző országokban megismert minta: Hawaii a második legboldogabb állam, de az ötödik a befejezett öngyilkosságok számában. New Jersey 47. az elégedettségi ranglistán, viszont szintén a 47. az öngyilkosságokat tekintve.

Andrew Oswald, a Warwicki Egyetem kutatásban részt vállaló professzora szerint az „elégedetlen emberek, egy elégedett közösségben úgy érezhetik, hogy velük különösen kegyetlenül bánt el az élet." Ebből a kontrasztból eredhet a megnövekedett öngyilkossági hajlam. Ez élet nehéz napjait könnyebb elviselni egy olyan társaságban, ahol sok a boldogtalan.” Stephen Wu, a Hamilton College kutatója hozzátette: „ez az eredmény összefüggésben van azokkal a tanulmányokkal, amelyek bebizonyították, hogy az emberek saját jólétüket a környezetükben élőkhöz viszonyítják és határozzák meg.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta