ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A szitkozódás hatásos fájdalomcsillapító

2011. április 25., hétfő 12:28

Ha legközelebb rácsapsz az ujjadra, vagy belerúgsz az asztal lábába, próbáld néhány cifra mondattal enyhíteni a lüktető fájdalmat. A Keele Egyetem kutatói azt állítják, hogy egy-két színes metafora (az angol tudósoktól idézett eufemizmus) csökkenti a hirtelen szenvedést, főként akkor, ha nem káromkodsz rendszeresen.

Valójában azok, akik általában nem beszélnek csúnyán, négyszer olyan könnyen csillapíthatják a saját fájdalmukat káromkodással, mit azok, akik mindig szentségelnek – írja a Health News. Dr. Richard Stephens, az egyetem pszichológus-kutatója azt állítja, a káromkodással fájdalomcsökkentő endorfint juttatunk a vérkeringésbe.

Ha rendszeresen káromkodunk, nem működik

A tudósok a kutatásban részt vevő önkéntesekből két csoportot alkottak: az egyikbe azok kerültek, akiknek naponta tíznél kevesebb alkalommal szaladt meg a szájuk, a másikba olyanok, akik negyvennél többször anyáznak. A kísérlet során a résztvevők kezét meghatározott ideig 41 fokos, majd hirtelen jéghideg vízbe mártották. A rendszeresen nem káromkodók csoportja, 45 másodperccel tovább bírta a kezét a vízben tartani, ha közben szabadon szitkozódhattak, mint amikor csöndben kellett tűrniük a fájdalmat. A másik, trágár banda csak 10 másodperccel volt képes tovább a jeges vízben hagyni a kezét, ha közben káromkodhatott.

A kísérletsorozat végére a kutatók így összegzik a tudományuk eredményét: „A káromkodás csökkenti a fájdalomérzetet, valamint növeli a fájdalomküszöböt és a pulzusszámot.” Érdekes megjegyezni, hogy a nők nyerik a legtöbbet; a káromkodással fájdalomérzetük jobban csökkent mint a férfiaké.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta