ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A kényszeres evők olyanok, mint a drogosok

2011. április 25., hétfő 11:30

Vannak, akik olyan szenvedélyesen kötődnek kedvenc ételeikhez, mint a drogfüggők a kokainhoz vagy az alkoholisták a szeszhez. Egy kutatás szerint a kényszeres evőknek elég, ha bizonyos ételekre csak ránéznek. Ilyenkor ugyanis az agyi központokat olyan inger éri, mint amit a kábítószer-függőknél tapasztaltak.

A Yale Egyetem kutató csoporjának vezetője szerint minden 3. amerikai felnőtt túlsúlyos, ami márcsak azért is súlyos probléma, mert a súlytöbblet olyan elhalálozási ok, mely megelőzhető lenne. A kövérséget csak átmenetileg tudják hatásosan kezelni, és a statisztikák szerint a túlsúly legkésőbb öt éven belül visszatér. Drogfüggőséggel foglalkozó szakemberek szerint pedig az elhízás a drogfüggőkhöz hasonlóan idegrendszeri okokkal magyarázható.

A kutatásban az elhízók evésszenvedélyét az ideggyógyászatban használatos technikával, a mágneses rezonancia módszerével mérték. A skálán, pontokkal fejezték ki az evési kényszert.    A finom nassolnivaló, a csokoládés tejpuding, és íztelen kontroll folyadék látványára, és ezek elfogyasztása közben mérték, hogyan ingerelhetők bizonyos idegközpontok. A kutatók azt találták, hogy az ételimádati skála, valamint a finomság meglátása és megízlelése kiváltotta idegrendszeri aktivitás tökéletesen párhuzamos volt. Vagyis azok az idegrendszeri központok, melyek az evéssel kapcsolatosak, már a finom édesség látványára is fokozott ingerületbe kerültek.

Azok az idegrendszeri területek, melyek a kábítószer-függést is magyarázzák, a vágyott ennivaló hatására szintén aktivizálódtak. A kábítószerhez hasonlóan, ezeknek a jutalomközpontoknak a működése magyarázza a leküzdhetetlen falánkságot. A kutatók szerint ez az első, műszeres mérésekkel is igazolt vizsgálat, mely a drogfüggéshez hasonló összefüggést bizonyít a leküzdhetetlen evéskényszer és az ehhez kapcsolódó idegközpontok működése között.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta