ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A kelet-ázsiaiak bőrvilágosítási őrülettől szenvednek

2011. április 24., vasárnap 18:06

Szerintük így szebbek lesznek és gazdagabbnak fognak látszani. A kutatás-fejlesztés gőzerővel igyekszik kiszolgálni az új hóbortot, de eddig csak elég kockázatos kimenetelű eredményeket hozott. Most viszont találtak egy olyan növényt, amit ha bőrfehérítésre használnak, nem kell rettegniük például a bőrráktól.

Amíg egy európai szeretne barnára sülni a napon, addig az ázsiaiak minél fehérebbek akarnak lenni. Az afroamerikaiak körében régóta sikk a világosabb bőrszín, annak ellenére, hogy azt gondolják ők is, hogy "black is beautiful". Nemrég például Beyoncét csodálhattuk meg szőkén, jóval világosabb színű bőrrel, mint eddig bármikor, és még talán kék kontaktlencséje is volt.

Nem biztos, hogy szenvedni kell a szépségért

Ázsiában is régóta él az a meggyőződés, hogy a világosabb bőr szebb és előkelőbb. Évszázadok óta léteznek eljárások arra, hogy akik nem hófehérnek születtek, mégis részesülhessenek a világos bőr áldásaiból.

Csakhogy az eddigi eljárások nemcsak kétesek voltak, hanem sokszor eléggé egészségtelenek is. Sokszor az ilyen szerek higanyt vagy hidrokinont tartalmaztak. (Önmagában már az is, hogy ez utóbbi félelmetes nevű kemikália a réz borkősavas, lúgos oldatát zöldre színezi, éppen elég elrettentő.) Ezek a bőrfehérítők tényleg igazolták, hogy a szépségért szenvedni kell: gyulladást, viszketést okoznak és még a bőrrákot sem lehet kizárni.

Akár bőrrák, akár nem, a világos bőr iránti igény megmaradt. A kutatók tehát nem adták fel: olyan anyagokat kerestek, amiket növényekből lehet nyerni és nem teszi tönkre az embert. A megoldás a Cinnamomum subavenium nevű, a kínaiak által több mint ezer éve ismert növény lett (így néz ki közelről), amely annak a fának a rokona, aminek a kérgéből a fahéjat nyerik. Ebben két olyan anyag lapul, ami az élő szervezetek barna és fekete színeiért felelős melanin termelődését jelentősen visszafogja. Erre közvetetten van lehetőség, mégpedig a melanin termelődését szabályzó tirozináz nevű enzim blokkolásán keresztül. Kicsit bonyolult, de még mindig jobb, mint bőrrákot kapni.

Ha a zebrahalnak is jó volt, akkor nekem is az lesz

Tajvanon a zebrahal embrióin próbálták ki a szert. Ezen a halfajtán jól megfigyelhető a  kísérlet eredménye a hal fekete csíkjai miatt. A kísérlet sikerült, a sötét pigment termelődése a felére esett vissza, a zebrahal kicsinyei emiatt négy nap után már hófehérek voltak. Mivel a zebrahalak és az emberek pigmentációja kellőképpen hasonlít egymásra, a kutatók úgy döntöttek, kiterjeszthetik a kutatásukat.

A tajvani szakértők nem fukarkodnak felfedezésük az égig magasztalni: azt mondják, az új szer egyenesen százszor (!) hatékonyabb, mint más bőrfehérítő krémek. A növényből nyert hatóanyagok nem bizonyultak mérgezőek sem a zebrahalakra, sem az emberek kényes bőrére.

Felbuzdulva a sikereken, a kutatócsoport most üzleti partnert hajt fel valamilyen kozmetikai vállalat személyében, hogy a Cinnamomum subaveniumből készítendő kencék sorozatgyártása biztosítva legyen.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta