ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Azért ítélünk elsőre, mert működik

2011. április 23., szombat 17:02

Az emberek ezért tartják olyan fontosnak az első benyomást, mert az az alapján hozott ítéletek meglepően pontosak - derítette egy kutatás.

Van értelme az első benyomás után ítélkezni, derült ki egy kísérlet során, amelyet a British Columbia University tudósai végeztek el. A kísérletet két, egyenként száz főnél nagyobb csoporton végezték el. A csoportokban mindenkinek beszélgetnie kellett három percig mindenkivel, mintha csak egy villámrandin lennének, majd le kellett írni a benyomásukat a másik személyéről, és azt is, hogy szerintük ezt az ítéletet mennyire találná helyesnek olyan valaki, aki jól ismeri az illetőt.

A tudósok ezután ezeket összevetették a delikvens által saját magáról írott jellemzéssel (amit rokonok és ismerősök meglátásaival árnyaltak). Az eredmények azt mutatják, hogy minél magabiztosabban ítélkezett valaki a háromperces beszélgetések alapján, annál pontosabb jellemzést tudott adni beszélgetőtársáról. A kutatás vezetője, Jeremy Biesanz megjegyezte, hogy az eredménynek azért van egy másik olvasata is: az, hogy az emberek egyáltalán nem olyan különbözőek, mint hinni szeretnék magukról. Minél átlagosabb jellemzést adott valaki, annál pontosabbnak gondolta azt - és annál pontosabb is volt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta