ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Minél többet vásárolunk, annál tovább élünk

2011. április 22., péntek 11:46

A rendszeres vásárolgatás nemcsak a lelket simogatja, hanem akár meghosszabíthatja az idősek életét - állítja egy nemrég megjelent felmérés.

Az MSNBC által idézett tanulmány szerint azok az idősek, akik mindennap vásárolnak, az elkövetkező tíz évben 27 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg, mint azok, akik csak egy héten egyszer. (A kutatás csak a tajvaniakra vonatkozott, így a más országokban élő idősekről nincs hasonló ismeretünk.)

Rossz lábakkal, gyenge szívvel nehezebb vásárolgatni

A kutatók azt is említik, hogy valószínűleg az egészségesebb és jobb anyagi körülmények között élő idősek lelik kedvüket a gyakori vásárolgatásban. Azok, akiknek amúgy is nagyobb esélyük van a hosszabb életre.

De ennek a fordítottja is lehet igaz: ha rávesszük magunkat, hogy akár vásárlási célból kimozduljunk otthonról, szintén lehet jótékony hatású, több okból is. Javítja az egészségi állapotot, ha egy egészséges étrend kedvéért gyakorta veszünk friss élelmiszereket, ha némi sétával megmozgatjuk magunkat, ha kicsit emberek között vagyunk vagy eleve vásárlócimborákkal indulunk neki.

Az idős férfiak jobban eljárkálnak

1850 legalább 65 éves tajvani vásárlási szokásait vizsgálták, azokét, akik részesei voltak egy idősekre vonatkozó 1999-2000-es vizsgálatnak. Amellett, hogy arra kellett válaszolniuk, milyen gyakran járnak vásárolni, más adataikat is feljegyezték: munkajogi státuszukat, életmódbeli jellemzőiket ugyanúgy, mint akut betegségeik előfordulási gyakoriságát. Ezt követően az 1999 és 2008 közötti halálozási adatok segítségével felmérték, hogy a megkérdezett személyek meddig éltek.

A kutatás résztvevőinek közel kétharmada volt 75 év alatti, és kicsit több mint felük férfi. Többnyire egészségesen éltek, de 60 százalékuknak volt valamilyen krónikus betegsége. Háromnegyedük volt pénzügyileg önálló. A kutatás eredményei szerint a hetente többször vásárló tajvani idősek közül, több a férfi mint a nő. Jellemzően dohányzók és alkoholfogyasztók, de emellett kielégítő mentális és fizikai egészségnek örvendhetnek. Igényük van a rendszeres testmozgásra és rendszeresen találkoznak barátaikkal.

Akik minden nap vásároltak, 27 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgált időszak alatt mint, akik hetente csak egyszer - állapították meg a kutatók.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta