ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A leheletből is kiszagolható a rák

2011. április 22., péntek 11:13

Egy készülék a páciensek leheletéből képes megállapítani a rákos megbetegedést. Az elektronikus orrnak keresztelt berendezés elsősorban a tüdőrák és a fej-nyaki rák jelenlétét jelzi. Ha piacra dobják a készüléket, akár a háziorvosok is végezhetnek majd rákszűrést.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a fekete labrador 98 %-os biztonsággal szagolja ki a bélrákot. Egy újabb kutatás szerint pedig egy "elektronikus orr" nevű készülék állapíthatja meg a kilélegzett levegőből a rákos elváltozást, amelynek korábbi eredményeiről a BBC hírportálja számolt be.

A készülék ugyanis olyan kémiai vegyületek jelenlétét érzékeli, amelyet a rákos sejtek termelnek, és a kilégzéskor kikerülnek a testből. A British Journal of Cancer tudományos folyóiratban megjelent kutatásban 80 önkéntes vett részt, közülük 22-en feji és nyaki karcinómában, 24-en tüdőrákban szenvednek, 36-an pedig teljesen egészségesek voltak. A daganatos betegségeknek ezen fajtáit általában túl későn tudják csak diagnosztizálni az orvosok, de ezúttal a készülék jól szerepelt a kísérletben.
Ha a további kísérletek során sikerül egy olyan berendezést összeállítani, ami megbízható ahhoz, hogy széles körű használatra is javasolják, akkor a rákszűrés akár a háziorvosnál is elvégezhető rutinvizsgálattá válhat, és számos ember életét menthetik meg az orvosok.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta