ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Finnországban és Szingapúrban a legalacsonyabb a halvaszületések száma

2011. április 21., csütörtök 11:51

Számítások szerint évente két millió gyermek születik halva világszerte, pedig a felük megmenthető lenne, ha az anyák jobb orvosi ellátáshoz jutnának.

Míg a halvaszületések többsége a fejlődő országokban történik, addig a szám Nagy-Britanniában, az USA-ban és Franciaországokban sem csökken a várt arányban, ugyanis a terhes nők közti elhízás növeli a halvaszülés kockázatát - adta hírül a USA Today.

A halvaszületés problémáját félresöprik

Szakértők szerint a jobb szülészeti ellátással és az olyan betegségek kezelésével, mint a szifilisz, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, 1 millió csecsemőt lehetne megmenteni évente. Az erre voantkozó kutatást a Save the Children, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Bill&Melinda Gates alapítványok finanszírozták. Joy Lawn, a Save the Children Dél-Afrikai igazgatója elmondta, hogy úgy érzi, a halvaszületés problémáját félresöprik, pedig több gyerek hal meg emiatt, mint AIDS-ben és maláriában együttvéve.

A fejlődő országokban a halvaszületések okai zömében szülés közben fellépő komplikáció, fertőzés a terhesség alatt, a magzat növekedési problémái és veleszületett rendellenességek. A fejlett országokban sokkal nehezebb az okokat meghatározni. A világon Finnországban és Szingapúrban a legalacsonyabb a halvaszületések száma, ezer szülésből kettő. A legjobban sújtott területeken, Nigériában és Pakisztánban ez a szám 42 és 47. Az Egyesült Államokban ezerből 6 bébi születik halva, de az arány a feketék között ennek duplája.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta