ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A túl sok kávé vizelettartási panaszokhoz vezethet

2011. április 15., péntek 13:45

A 450 milligramm feletti napi koffeinadag, ami négynél több kávé, vagy tíz dobozos kóla fogyasztásának felel meg, komolyan igénybe veszi a húgyhólyagot, és hosszú távon egészségügyi problémákhoz is vezethet. Legalábbis ezt állítja egy nemrég megjelent tanulmány.

Azoknál a nőknél, akik napi rendszerességgel isznak magas koffeintartalmú italokat, nagyobb eséllyel alakulnak ki vizeletvisszatartási problémák, legalábbis ezt állítja egy új kutatás, amelynek eredményéről az MSNBC számolt be.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a több mint 65 ezer vizsgált amerikai nő közül azok, akik a legtöbb koffeint fogyasztották (nagyjából 10 doboz kólát vagy négynél több kávét) nagyobb eséllyel tapasztaltak vizeletvisszatartási problémákat négy éven belül. A leggyakrabban kialakult tünet a sürgős vizelési ingerhez párosuló vizeletcsepegés volt. A legkevesebb és legtöbb koffeint fogyasztó csoportok közötti eltérés azonban mindössze 19 százalék volt.

Ez vizsgálat újabb ellentmondásos bizonyítékot szolgáltatott a koffein káros élettani hatásairól folyó vitában. A Journal of Urology oldalon publikált eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy a koffein okozta a nők hólyagproblémáit, vagy ha igen, akkor is csak nagy mennyiségben fogyasztva lehet bármilyen hasonló hatása. Az egyik kutató, Mary K. Townsend szerint újabb kutatások szükségesek az eredmények alátámasztására, így korainak lát bármilyen konkrét tanácsot a nők koffeinfogyasztásával kapcsolatba. Vagyis egyelőre kávézz csak nyugodtan tovább!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta