ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Serkenti a vásárlási kedvet az IKEA-labirintusa

2011. április 14., csütörtök 16:24

Sok vásárlót irritál az Ikea áruházlánc labirintushoz hasonlatos kialakítása, ám a dühítő dizájn mögött komoly és működő koncepció van: a vásárlás gerjesztése.

Aki szeretett volna valaha gyorsan távozni az Ikeából, észrevehette, milyen dühítően útvesztőszerűre tervezték az áruház belső terét: kacskaringós, zsúfolt, alig belátható tereken kell keresztül haladnia a vásárlónak, és az előre megszabott útvonalról csak néha lehet letérni. Nos, a koncepciónak jó oka van: a belső tér kialakításában pontosan ugyanazt a célt tartották szem előtt, mint bármelyik hipermarket polcainak feltöltésénél: belehajszolni a vásárlót minél több dolog megvásárlásába, még akkor is, ha eredetileg nem volt szüksége rá.

Mint egy felmérés megmutatta, a svéd bútoráruház megoldása különösen hatékonynak bizonyult, a vásárlók kosarában ugyanis hatvan százalék volt azoknak a termékeknek az aránya, amiket nem terveztek megvenni a boltba betéréskor - írta a WSJ. Amint azt Alan Penn építészprofesszor egy előadásában bemutatta, az áruház nagyon tudatosan zavarja össze a vásárlóit a belső tér kialakításával. "Elég kockázatos játékot űznek, eddig sikerrel: sok ember nem élvezi az ott vásárlást, mégis visszamegy legközelebb is."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta