ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Mások mondják meg, mennyire vagy kövér

2011. április 13., szerda 11:21

Jobban hízik az, aki érzelemből eszik, állítják kutatók, a saját testkép el(nem)fogadásában pedig fontos szerepet játszik a tulajdon környezet, a család, a munkatársak és a média.

Az Ohio Állami Egyetem kutatóinak egy felmérése megerősíti a rég ismert tényt, hogy nagyon sok nő nem tud elvonatkoztatni attól, hogy mások mit gondolnak róla, illetve, hogy a társadalom, az aktuális trendek éppen mit diktálnak. Szakértők állítják, nem is a mérleg mutatta testsúly, sokkal inkább az számít, ahogy a környezete értékeli az embert.

A felmérés során 801, 18 és 65 év közötti nőt kérdeztek meg arról, hogy megítélésük szerint a közvetlen és távoli környezetük tulajdon testük elfogadásában mennyire segíti, illetve hátráltatja őket. Ebben pedig nemcsak a szoros környezet, a munkatársak, kollégák, barátok hozzáállása volt fontos, de a társadalom és a média szerepére is kitértek. Sajnos a válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a környezet ítélete a mérvadó - írja a Science.

Sokszor a család és a közvetlen környezet az, ami a helytelen gondolkodáshoz vezet, állítják a kutatók. Amikor támogató szándékkal, a test valódi szükségletei helyett az erőltetett étkezés, a porció, a kalória válik elsődleges szemponttá, a nő nyomás alá kerül. Ez a hozzáállás pedig szükségszerűen az érzelmekre hat, és elkezdi rosszul érezni magát a bőrében, ennek szükségszerű következményeként pedig elkezd érzelemből enni. Velük szemben azok, akik szociális háttere támogató és elfogadó, sokkal könnyebben békélnek meg saját testsúlyukkal, és jellemzően valamiféle belső intuícióra hallgatnak étkezés közben is, evési szokásaikat kevésbé határozzák meg az érzelmek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta