ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

HIV-fertőzött donorok életeket menthetnek

2011. április 12., kedd 16:56

HIV-fertőzöttek nem lehetnek szervdonorok, pedig több száz, szintén fertőzött ember életét menthetnék meg.

Az USA-ban aktuális kérdés a HIV-fertőzöttek szerv felajánlása. Amennyiben az amerikai kongresszus hozzájárulna ahhoz, hogy a fertőzöttek is szervdonorokká lépjenek elő, úgy évente közel ötszáz vese és májelégtelenségben szenvedő, szintén HIV-pozitív életét lehetne megmenteni. Mivel ez tiltott, így a várólistára ők is felkerülnek, és van, hogy hosszú éveket kell várniuk egy új szervre.

A tiltást elrendelő jogszabály az USA-ban még 1980-ra nyúlik vissza, ekkor még keveset tudtak a vírusról, hatalmas AIDS-epidémia söpört végig az országon. A törvényhez azóta sem nyúltak, holott az AIDS-kutatások területén jelentős előrelépések történtek, a vírus gyógyszeres kezelésében pedig jelentős eredményeket értek el.

A tiltás feloldásával a HIV-fertőzöttek gyorsabban, pár hónapon belül hozzájuthatnának az egészséges szervhez, és a donorszervre várók listájáról is lekerülnének, a nem HIV fertőzöttek előbb juthatnának egészséges szervhez. Jelenleg az USA-ban évente közel száz HIV-beteg kap új, egészséges vesét, harmincan pedig májat, amire azért van szükség, mert az erős, toxikus gyógyszerek, melyek a vírus sakkban tartását szolgálják, a szervek gyors leépüléséhez vezetnek. Egy új szervre sokszor öt-hét évet kell várni.

Bár az USA-ban még tiltják és egyetlen műtétet sem hajtottak még végre, Dél-Afrikában már több sikeres szervátültetést végeztek. A műtét természetesen nem egyszerű, a két legfontosabb körülmény, hogy a beültetésre kerülő szerv jó állapotban legyen és a beültetésre váró páciens a szervátültetés követeztében ne kapja el a vírus egy agresszívebb típusát.

Forrás: Science Blog.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta