ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A parfümök akár spermakárosodást is okozhatnak

2011. április 11., hétfő 18:50 |

Riasztó, de Amerikában a parfümgyártóknak nem kell feltüntetniük a termékükben található összetevőket a csomagoláson. Így nem is annyira meglepő, hogy a vizsgálatok szerint az Armani és a Chanel is számos, káros mellékhatásokkal járó vegyi anyagot használ/használt.

Egy, a termékek csomagolására vonatkozó, 1973-as amerikai törvénynek köszönhetően a parfümökön nem kell feltüntetni az összetevőket. Ez ugyanis a szakmai titok megőrzése érdekében kivonja az illatszereket a kötelezettség alól – írja a Mother Nature Network.

Az Environmental Working Group tavaly hozta nyilvánosságra azt a kutatási eredményt, amely szerint sok népszerű illatban potenciálisan káros vegyi anyag található. És ami még durvább: ezeknek a kemikáliáknak a nagy része semmilyen formában nincs feltüntetve a csomagoláson.

A Chanel és az Armani sem kivétel

Az Analytical Sciences független kaliforniai laboratórium 17 olyan népszerű illatot tesztelt, mint például a Coco Chanel és az Armani Acqua Di Gio, és 40 féle vegyi anyagot talált bennük. Közülük 38 nem volt feltüntetve a dobozon, ráadásul többet is hormonzavarral és allergiás reakciókkal hoznak összefüggésbe. Ilyen például a diethyl phthalate, amihez spermakárosodás és egyéb riasztó mellékhatások társulnak.

1999-ben a számos allergiás reakció miatt rendeltek el vizsgálatot a Calvin Klein Eternity nevű parfümje esetében, amelyről kiderült, hogy a benne található 41 kemikáliából több mérgező. Azóta a szakmai biztonságért és egészségért felelős nemzetközi intézet megállapította, hogy az illatipar túlnyomórészt szintetikus vegyi anyagokat használ – tehát a levendulaillat, amit érzel, nagy eséllyel nem is levendulától származik –, amelyek közül 900 ismert toxin.

Hogy ilyen helyzetben mit tehet egy parfümimádó? Szerencsére akadnak olyan gyártók, amelyek a szintetikus összetevőkkel szemben a természetes alapanyagokra esküsznek. Ilyen például az Aftelier Perfumes, az Anya's Garden Perfumes és a Joanne Bassett. Kimerítőbb listáért érdemes megnézni a Natural Perfumers Céh honlapját.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta