ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Napi három sör már gyomorrákot okozhat

2011. április 9., szombat 17:18

Egy spanyol tanulmány szerint bizonyos emberekben már napi három sör is komolyan megnövelheti a gyomorrák kockázatát.

A sörfogyasztás kombinálva egy speciális génmutációval (rs1230025 variáns) komolyan megnöveli a gyomorrák kialakulásának esélyét. A kutatást 1992-1998-ig felvett betegadatokból kiindulva végezték, több mint félmillió személy adatait vetették össze tizenegy európai országból.

A tanulmány elsősorban a génmutáció és az ivászat közös hatására koncentrált, a kutatócsoport azt találta, hogy a kettő külön-külön is komolyan megnöveli a rák esélyét, noha korántsem olyan drámaian, mint kombóban. "Persze a gyomorrák nagyon sokfaktoros betegség - mondta Eric Duell, a utatócsoport vezetője -, úgyhogy nem lehet csak a sörre fogni a dolgot. Az európaiaknál a népesség húsz százaléka hordozza ezt a gént, ami igen magas arány".  Dr. George Kim, a Mayo klinika egyik onkológus professzora hangsúlyozta, hogy mivel genetikai mutációról van szó, egyáltalán nem érvényes mindenkire ugyanolyan mértékben: az észak-európaiak és az ázsiaik ebben a kérdésben veszélyeztetettebbek, mint például az amerikaiak. "Persze azt is meg kell jegyezni - tette hozzá -, hogy napi három sör nagyon sok. Ha valaki ennyit megiszik, akkor ott sok egyéb probléma is van, nemcsak a rák veszélye."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta