ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A böjt jót tesz a szívednek, hajrá

2011. április 7., csütörtök 14:38

Kétszáz személy részvételével végezték el azt a kísérletet, amely rámutatott: összefüggés lehet a böjtölés és a szív egészségi állapota között.

A héten New Orleansben megtartott kardiológiai konferencián ismertették annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyet Utah-i orvosok végeztek, és a böjt szívre gyakorolt hatását firtatta. Az orvosok kétszáz, angiográfiás vizsgálatra jelentkező személyt kérdeztek meg étkezési szokásaikról, és az eredményeket összesítve azt találták, hogy akik rendszeresen böjtölnek, azoknak ötvennyolc százalékkal kisebb az esélyük szív- és érrendszeri megbetegedésekre, mint azoknak, akik nem iktatnak be pihenőnapokat az étkezésben.

A tanulmány készítői felhívták a figyelmet arra, hogy a két jelenség között a kapcsolat nem feltétlenül okozati, hiszen a megkérdezettek kilencven százaléka mormon vallású volt, akiknek nagy része a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól is tartózkodik, a jobb egészségi állapot tehát ennek is betudható. A tanulmány eredményei mégis fontosak, mert alátámasztják egy 2008-as, 448 főn végzett felmérés eredményeit, amely ugyanezt az összefüggést kutatta, és hasonló eredményre jutott. A jelenség okára eddig nem találtak megfelelő magyarázatot a kardiológusok, ám egy érdekes elgondolás szerint már a rövid távú böjt is komoly stresszt okoz a szervezet számára, ami emiatt különböző védekező mechanizmusokat indít el, és ezek a mechanizmusok azok, amik végül is jót tesznek a szívnek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta