ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A kiközösített túlsúlyos gyerekek még többet esznek

2011. április 4., hétfő 11:05

Amikor a túlsúlyos gyerekek rosszkedvűek vagy kiközösítve érzik magukat, hajlamosak többet enni és kevesebbet mozogni – ez áll a legfrissebb kutatások eredményei közt.

A túlsúlyos gyerekek önmaguk vigasztalására esznek többet, amikor mellőzve érzik magukat, állítják a kutatók. A Buffalo Egyetemen a kutatók néhány éven keresztül azt tanulmányozták, hogy a különböző élethelyzetek milyen hatással bírnak a gyerekek élelmiszerfogyasztására és fizikai aktivitására. Negyven normál testtömegű és túlsúlyos gyereket vizsgáltak, akik labdadobálást imitáló számítógépes játékot játszottak. Egy feltétel teljesülése esetén a gyerekek játékosát kizárták vagy kiközösítették a játék során, egy másik esetben ugyanannak a gyereknek a játékosát bevették a játékba. Miután mindkétféle kimenetelű játékot befejezték, a gyerekeknek tizenöt percen át lehetősége nyílt annyit enni, amennyit csak szerettek volna.

El voltak foglalva a kiközösítés okozta fájdalommal

Az eredmények azt mutatják, hogy a túlsúlyos gyerekek 200 kcal-val többet ettek, ha a játékosukat kizárták a játszmából, mint azok, akiket éppenséggel bevettek. A normál testtömegű gyerekek viszont nem ettek többet, még ha a játékosukat ki is közösítették a játékból. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a túlsúlyos gyerekek vigaszként ettek, miután mellőzve érezték magukat, mondta a vezető kutató, Sarah-Jeanne Salvy, a gyermekgyógyászat adjunktusa, aki az eredményeket a Society for Research in Child Development ülésén mutatta be Montreálban.

Egy hasonló kísérletben húsz normál testtömegű és túlsúlyos gyerek játszott ugyanazzal a labdadobálós videojátékkal kétféle feltétel között: vagy kizárták őket, vagy bevonták őket a játékba, majd ezt követően lehetőséget kaptak arra, hogy mozogjanak. A gyerekek ezalatt ún. accelerométert (sebességmérőt) hordtak magukon, hogy mérjék az aktivitási szintjüket. Az eredmény: mind a túlsúlyos, mind a normál testtömegű gyerekek kevesebbet mozogtak, ha a játékosukat kizárták a játékból. Salvy szerint lehetséges, hogy a gyerekek annyira el voltak foglalva a kiközösítés okozta fájdalommal, hogy ez megakadályozta őket a fizikai aktivitásban is. A kutató azt üzeni a szülőknek, hogy segítsenek a gyerekeiknek az evés helyett más utat találni a visszautasítással és a társaikkal való konfliktusokkal való megküzdésben. „A gyerekeknek szüksége van arra, hogy beszélhessenek az érzéseikről és más jellegű aktivitásokban keressenek vigaszt.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta