ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Kék lesz a Parlament kupolája

2011. április 1., péntek 13:15

Április 2-án, az Autizmus Világnapja alkalmából világszerte több mint száz nagyvárosban kék színben (az autizmus színében) fog tündökölni számos híres épület. A fővárosban a világnap előestéjén, április 1-jén az AOSZ kék színűre világíttatja a Parlament kupoláját és a Művészetek Palotáját.

Szakemberek szerint az autizmus a leggyorsabban növekvő fogyatékossági csoport a világon. Hazánkban hat év alatt (2002 és 2008 között) majdnem háromszorosára nőtt az autista gyerekek száma az iskolákban. 2020-ra a szakértők szerint megötszöröződik az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma. A közös ünneplés, a Világnap figyelemfelhívása azért is nagyon fontos, mert sajnos számos megoldandó probléma van még az autizmus területén. Ezek közül az egyik legfontosabb a szakképzett gyógypedagógusok hiánya. Nagy szükség van magasan képzett szakemberekre.

A világon közel 67 millió autista él, Magyarországon körülbelül 60 ezer. Míg 2002-ben 150 alatt volt azon iskolák száma, ahol autista tanulókat oktattak, néhány év alatt ez a szám túllépte a félezret. A 2002/2003. tanév kezdetén 10 ezer nappali és felsőoktatásban résztvevőre 3.3 autista tanuló jutott, addig ez a szám a 2008/2009. tanév elején már 9.1 volt. Ez azt jelenti, hogy a következő években – a nemzetközi szintnek megfelelően – száz tanuló közül egy autista lesz. Ez már olyan szám, amire fel kell készülnünk. Nem csak az oktatásban és a szociális ellátásban dolgozóknak, hanem a többségi társadalom tagjainak is. Az Autisták Országos Szövetsége sürgeti az autizmus szakos gyógypedagógus alapképzés elindítását. Emellett fontosnak tartja a szakirányú továbbképzések elérhetőbbé tételét mind a gyógypedagógusok, mind az autizmussal élőkkel foglalkozó szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, gyermekorvosok) számára.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta