ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A menstruációs vér őssejtjei is gyógyíthatnak

2011. március 28., hétfő 13:28

Kiderült, nem csak a köldökzsinór, de a menstruációs vér is tartalmaz olyan őssejteket, amelyek képesek szív-és idegsejtekké alakulni, és az agyvérzéses, Alzheimer-kóros betegek kezelésében is lehet szerepük.

A Cell Transplantation című folyóirat egyik cikke szerint a köldökzsinórból és a menstruációs vérből is viszonylag hasonlóan könnyű kinyerni az őssejteket. Immunológiai szempontból mindkét típus éretlennek mondható, ami azt jelenti, hogy inkább a sejtek túlélését segítik, ahelyett, hogy helyettesítenék azokat az átültetés során. - magyarázta a Dél-Floridai Egyetem Idegsebészeti és Agyi Helyreállító részlegének egyik kutató munkatársa.

Az emberi köldökzsinór-őssejtek (hUCB) csak a születéskor állnak rendelkezésre, a menstruációs vér őssejtjei (MensSC) viszont 40 éven át havonta gyűjthetők be a reproduktív korú nőktől. Utóbbit beültették állatokba, és kiderült, hogy képesek számos különféle típusú idegsejtté differenciálódni.

Az őssejt megvédhet az agyvérzésnél jelentkező oxigén-glükóz hiányától

Az áttörést jelentő felfedezés szerint a menstruációs vérsejtek olyan ún. proliferatív őssejteket tartalmaznak, amelyek képesek szív-és idegsejtekké alakulni. Vagyis új terápiás lehetőségek nyílhatnak meg. A menstruációs vér őssejtjeinek állati modellekbe való transzplantációja után kiderült, hogy az őssejt megvédhet az agyvérzésnél jelentkező oxigén-glükóz hiányától, vagyis az átültetett sejtek eredményesek lehetnek az agyvérzés kezelésében.

Az Alzheimer-kór állatmodelljein végzett kísérletek is arra utalnak, hogy a köldökzsinór-őssejteknek is van gyulladáscsökkentő szerepe. Az egyetem egyik pszichiáter professzora szerint az Alzheimer-kór egyik fő okozója egy speciális vegyület (amiloid béta) lerakódása, ami aktiválja az immunválaszt egy sor kulcsfontosságú agysejtben, és gyulladásos állapothoz vezet. Valószínű, hogy a hUCB ezt a gyulladásos választ képes megváltoztatni, ezért tapasztalták pozitív hatását az Alzheimer-kóros állatmodelleken.

A szintén gyulladásos neurodegeneratív betegségként számon tartott ALS (amiotrófiás laterális szklerózis) állatmodelleken végrehajtott hUCB-átültetés segített féken tartani a gyulladásos választ, mert csökkentette a mikroglia nevű agysejtek számát.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta