ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A diétázók romantikus helyett erőszakos filmeket néznek

2011. március 28., hétfő 18:45

Négy különböző kísérlet is kimutatta, hogy a diétázás az embereket ingerlékennyé és indulatossá teszi.

A diétázás nagyobb eséllyel teszi az embereket ingerlékennyé és haragossá, legalábbis a normál étkezéshez képest - idézte egy amerikai tanulmány megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása. A Journal of Consumer Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint az evéssel kapcsolatos önuralom gyakorlásához szükséges erőfeszítés miatt az emberek gondolatai hamarabb hajlanak az agresszió felé, amely miatt például a diétázók romantikus helyett erőszakos filmeket választanak.

Az állandó önuralom agresszívvá tesz

Négy vizsgálatot végeztek és mindnél azonos volt az eredmény. Az egyik kísérletben a résztvevők az alma és a csokoládé közül választhattak. Akik az almát választották, azok később amikor filmet kellett választani nagyobb arányban voksoltak a haragot és dühöt ábrázoló filmre, mint a csokoládéevők, akik inkább puhább filmeket néztek meg.

Egy másik vizsgálat alanyai élelmiszerekre váltható ajándékutalvány vagy gyógyfürdői rekreációs szolgáltatás között választhattak. Az ezt követő megkérdezésben az előbbi mellett döntő emberek nagyobb érdeklődést mutattak a dühös arcokat ábrázoló fotók iránt, mint a rémült arcok iránt.

A harmadik tesztben diétázó és nem diétázó emberek véleményét kérték ki egy  társadalmi üzenettel kapcsolatban. Kiváncsiak voltak, hogy dühöt vagy szomorúságot vált ki belőlük. A diétázók többségéből dühöt váltott ki az az üzenet, amely így szólt: "ha nem növelik a rendőrök képzésére szolgáló ráfordításokat, több bűnöző szökik majd meg a börtönökből".

Az utolsó tanulmányba bevont emberek egészséges vagy finom, de kevésbé egészséges desszert közül választhattak. Akik az egészséges desszert mellett döntöttek, utána nagyobb eséllyel lettek ingerültek egy parancsoló módban eljuttatott reklámüzenet miatt.

A tanulmány két szerzője szerint a kutatás kimutatta, hogy az emberek az állandó önkontroll, az önuralom folyamatos gyakorlása miatt nagyobb valószínűséggel viselkednek agresszívan mások iránt, és a diétázó emberek ingerlékenyebbek és hamarabb válnak indulatossá.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta