ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Körte alakú kövér nőnek lenni is veszélyes

2011. március 23., szerda 12:47

Kiderült, hogy elhízás szempontjából teljesen mindegy, hogy alma vagy körte alakkal rendelkezünk. Az utóbbi vagyis csípőtáji elhízás hasonló veszélyt jelent, mint a hasi túlsúly.

Sokáig éltünk abban a tudatban, hogy a hasi elhízás veszélyesebb. Az mára köztudott, hogy a túlsúlyt teszik egyértelműen felelőssé a szív- és érbetegségek, valamint a cukorbetegségért. Mivel korábban a szívroham főként a férfiak haláláért volt felelős, ezért a statisztikai összefüggések azt mutatták, hogy a fokozott szív- és érrendszeri kockázatot egyértelműen az almatípusú elhízás jelenti.

A legújabb, 17 országban végzett, ERFC-vizsgálat eredményei azonban nem tudták bizonyítani, hogy a körtére hízott szervezet egészségesebb lenne. Vagyis mindkét típusú elhízás egyaránt növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A statisztika nemcsak hogy kiegyenlítődött, de kiderült, Európában több nő hal meg infarktusban és agyi érkatasztrófa következtében, mint férfi.

A kövérség minden formában káros

A brit Lancet című folyóiratban megjelent tanulmányhoz több mint 200 ezer személy adatait elemezték. A csoport 58 százaléka európai, 33 százaléka Egyesült Államok-beli, a többiek Ausztráliában, illetve Japánban éltel. Kiszámolták a résztvevők testtömeg-indexét, amelynek optimális értéke 19-25 közötti, míg a 25-30-as index súlytöbbletet, a 30 fölötti érték pedig elhízást jelent. A vizsgálat eredményei azt bizonyították, hogy nincs értékelhető különbség az alma- vagy a körtetípusú között: a kövérség minden formában árt az egészségnek.

A kövérek fokozott pszichés stressznek vannak kitéve

Ahogy a zsír felszaporodik, egyre inkább elveszi a teret más szövetektől, szervektől. A kövér emberek kevésbé tudnak kényelmes testhelyzetet felvenni, rosszabbul mozognak, hamarabb kifulladnak, mint nem elhízott társaik. A lábak, a hát, az ízületek és az izmok túlterheltek, könnyebben megfájdulnak. A túlsúlyos vagy elhízott emberek emellett fokozott pszichés stressznek is ki vannak téve.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta