ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Ne szenvedj menstruáció előtt, egyél spenótot!

2011. március 19., szombat 10:32

A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát. A szintetikus táplálékkiegészítők formájában bevitt B vitaminnál ez a hatás nem érvényesül.

A szakemberek több mint háromezer nő étkezési szokásait vizsgálták tíz éven át. Ez idő alatt kb. egyharmaduk tapasztalta magán a PMS enyhébb, illetve súlyosabb tüneteit, mint pl. a szorongást, a depressziót, és az ingerlékenység melletti hasi fájdalmat és puffadást. A felmérést végző szakemberek főleg a B-vitaminok közé tartozó tiamin és riboflavin hatásaira koncentráltak a vizsgálat során. A felmérés azért is számít mérföldkőnek, mert először vizsgálták meg a premenstruációs szindróma kialakulása és a tápanyagok közötti összefüggéseket.

Kiderült, hogy azok a nők, akik rendszeresen spenótot, sóskát és teljes kiőrlésű gabonákat fogyasztanak, 25 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlenségeitől. Azonban azt is megfigyelték, hogy a táplálék-kiegészítők formájában a szervezetbe bevitt B-vitaminok esetében nem érvényesül ez a jótékony hatás.

A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg. Azonban az eredmények nem csupán ezt a két vitamint teszik felelőssé a PMS kialakulásának megakadályozásáért. Feltételezik ugyanis, hogy azok a nők, akik egyébként is többet fogyasztanak ezekből a vitaminokból, azok olyan más szokásokkal is rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a tünetek megelőzéséhez. A tiaminban és riboflavinban gazdag élelmiszerekből összeállított étrend csökkentheti a kellemetlen tüneteket, de akár végleg is megszüntetheti.

A szakemberek szerint napi két-három csészényi teljes kiőrlésű gabona, háromnegyed bögrényi száraz bab, vagy 85 gramm vörös hús az ajánlott napi tiamin bevitelt, és 85 gramm marhamáj pedig a riboflavin szükségleteket is fedezi.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta