ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A vidéki nők hajlamosabbak a pajzsmirigy betegségekre

2011. március 19., szombat 15:58

A pajzsmirigy problémák és az irtószerek használata között összefüggés lehet – állítja az msnbc.com. Az American Cancer Society jelentése szerint a pajzsmirigyrák egyike azon rákos megbetegedéseknek, melyeknek a száma megnövekedett az elmúlt évtizedekben.

Azt eddig is tudtuk, hogy a stressz, a sugárzás és a vegyi anyagokkal való állandó kapcsolat növeli a pajzsmirigy problémák kialakulásának kockázatát. Amikor a pajzsmirigy túl sok T3 és T4 hormont termel - melyek szabályozzák az anyagcserét - heves szívdobogás, fogyás, álmatlanság és egyéb problémák léphetnek fel. Abban az esetben, ha túl kevés hormont termel, fáradtnak érezzük magunkat, egyesek pedig hízni kezdenek. Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság szerint sokan észre sem veszik, hogy mi a problémájuk valódi oka, mivel a tünetekből más betegségre következtetnek. A pajzsmirigy problémák a gyermekeknél például késleltethetik, vagy ronthatják az idegrendszeri fejlődést.

Az orvosok nem tudják, hogy néhány ember miért hajlamosabb a pajzsmirigy-betegségre, míg mások miért nem, de szerintük a genetikának sok köze van hozzá. Viszont egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint a nők jobban ki vannak téve a betegségnek, mint a férfiak, ugyanis érzékenyebben reagálnak a vegyi anyagokra. Az American Journal of Epidemiology 2002-ben megállapította, hogy Iowa és Észak-Karolina területein gyakoribbak a pajzsmirigy betegségek. Ennek okát abban látják, hogy ezeken a területeken sűrűn használják a peszticideket (növényvédő szerek), a DDT-t és a lindán rovarirtó szereket, melyek a nőknél pajzsmirigy betegséget váltanak ki.

A felmérés szerint a mezőgazdasági területeken élő nőknél sokkal nagyobb volt a kockázata a pajzsmirigy betegségek kialakulásának, mint a városi nők esetében. Sajnos azonban nem csak vidéken kell aggódni a növényvédő szerek miatt, hiszen a különböző élelmiszerekkel ugyanúgy be tudjuk vinni a kémiai növényvédő szereket a városban is. Azok számára, akik a pajzsmirigy problémákra genetikailag hajlamosak, az említett szerekből rendkívül kis mennyiség is ártalmas lehet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta