ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A gazdag országok lakosai okosabbak

2011. március 19., szombat 10:34

Minél intelligensebbek egy ország lakosai, annál jobb a GDP-je - legalábbis erre a következtetésre jutottak közgazdász kutatók.

A Psychological Science következő számában teszik közzé annak a kutatásnak a részletes eredményeit, mely az emberi tőke jelentőségét vizsgálja adott országok gazdasági helyzetéhez viszonyítva.

A kutatók 90 ország teszteredményeit elemezték, és arra jutottak, hogy az ott élő emberek intelligenciaszintje nagyban befolyásolja az ország gazdasági helyzetét, különösen a legokosabb 5 százalék járul hozzá nagyban a jól működő gazdasághoz.

Az elmúlt ötven évben a közgazdászok egyre nagyobb érdeklődéssel fordultak az emberi beruházás értékei felé. Heiner Rindermann, a Chemnitz University of Technology munkatársa különösen az emberek kognitív képességeire koncentrált (ezek azok a képességek, melyek egy ember problémamegoldási készségeit jelzik - nem erőszakos úton, hanem az eszüket használva.) Rindermann társa az eredmények elemzésében James Thompson volt, a University College London kutatója.

Kilencven országot vizgáltak, teljesen vegyes összetételben, így a listán volt az Amerikai Egyesült Államok mellett Kolumbia, Új-Zéland és Kazahsztán is. Adatokat gyűjtöttek az egyes országok tudományos és technológiai területen kifejetett tevékenységéről és sikereiről is -  azt is nézték például, hogy hány szabadalommal és Nobel-díjjal rendelkezik az ország.

Az eredmények arra engedték következtetni a tudósokat, hogy az átlagos intelligenciaszint nagyban meghatározza egy ország GDP-jét: minden egyes plusz IQ ponttal fejenként 229 dollárral növekedett az ország GDP-je. A lakosok legokosabb 5 százaléka még nagyobb mértékben növelheti a gazdagságot: ebben a csoportban akár 468 vagy még több dollárral növekszik az egy főre jutó GDP.

“Úgy vélem, egy modern gazdaságban az emberi tőke és a kognitív képességek még a gazdaság szabadságánál is fontosabb tényezők" - vonta le a következtetést Rindermann.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta