ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az elektromos kütyük zavarják az alvást

2011. március 15., kedd 14:34

Az amerikaiak nem alszanak eleget, és ezt az elektronikus készülékeiknek is köszönhetik.

Az amerikai Nemzeti Alvástudományi Alapítvány felmérésén 1500 embert kérdeztek meg szokásaikról, a válaszadók mintegy 95 százaléka úgy nyilatkozott, hogy használ valamilyen elektronikus eszközt (tévét, számítógépet, videójátékot vagy mobiltelefont) az elalvást megelőző egy órában – írja az USA Today.

Fotó: Evan Long
Fotó: Evan Long

Lauren Hale professzor, a kutatás egyik vezetője szerint az elektronikai eszközök többsége fényt bocsájt ki, ami pedig lecsökkenti a szervezet alvásért felelős (melatonin) hormon szintjét. Ráadásul ezek az eszközök az agyat is stimulálják, így az elalvás sokkal nehezebb lesz, arról nem beszélve, hogy a tévézés sokszor az éjszakába nyúlik, és az alvás időt rövidíti le.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta