ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A bipolárisok felét nem kezelik

2011. március 14., hétfő 15:24

A bipoláris zavarban szenvedők felét számos alacsony jövedelmű országban egyáltalán nem kezelik, pedig sokuk gyerekkoruktól fogva szenved szorongásos depresszióban.

A 61 ezer ember bevonásával készült amerikai kutatók által végzett felmérés eredménye azt jelzi, hogy a világ lakosságának 2,4 %-a lehet érintett a bipoláris zavar valamely formájával, melyet a hangulati élet, energia és aktivitás szélsőséges ingadozásai jellemeznek, és amely befolyásolhatja a kapcsolatokat és a munkateljesítményt.

A korábban mániás depresszióként ismert bipoláris zavar általában már korán, fiatal korban jelentkezik, ezért a teljes élettartamra hatással lehet.

A bipoláris betegek felét egyáltalán nem kezelik

Kathleen Merikangas, az amerikai Mentális Egészség Nemzeti Intézetének munkatársa és kollégái 11 ázsia, amerikai országban, köztük a szomszédos Romániában és Bulgáriában is vizsgálódtak, és megálapították, hogy a bipoláris zavarban szenvedők kevesebb mint fele kapott kezelést élete során mentális problémájára. Az alacsony jövedelmű országokban a bipoláris betegeknek csak egynegyede válaszolta, hogy kapcsolatban áll a mentális egészségügyi rendszerrel.

Pedig a kezelés elmaradása még további komolyabb problémákat okozhat. Az eredmények ugyanis azt mutatták, hogy a bipoláris zavarral élők háromnegyedénél legalább még egy másik zavar is diagnosztizálható, leggyakrabban a szorongásos zavaré. Az emberek több mint fele válaszolta, hogy tüneteik kamaszkorukban kezdődtek, ami aláhúzza a korai felismerés és kezelés jelentőségét - vélik a kutatók. Ma már korszerű gyógyszeres kezelések és pszichoterápia nyújt segítséget a betegeknek, mellyel akár teljesértékű életet élhetnek. A legnehezebb és nélkülözhetetlen feladat azonban a beteg együttműködésének megnyerése, és a hozzátartozók segítsége.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az esetek nagy részében a személyiség és a szociális helyzet fokozatos hanyatlása mellett alkohol-, drogprobléma, és gyakori öngyilkossági kísérlet is társul a kórkép mellé.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta