Zanza!

A Forbes üzleti magazin összeállította a tíz legmérgezőbb amerikai város listáját. Nyolcvan nagyvárosi agglomerációt vizsgáltak meg a mérgezőhulladék-lerakó telepek száma, a levegőminőségi index és a toxikus anyagok kibocsátási értéke szerint.

A magazin legújabb kimutatása szerint az amerikai városok közül Philadelphia viszi a pálmát szennyezettség szempontjából. Ezt egyrészt az okozza, hogy a városban és a környező ipari körzetekben több mint ötven a mérgezőhulladék-lerakóhelyek száma, illetve, hogy ebben a városban a legrosszabb az ivóvíz minősége a kaliforniai Fresno és New York városa előtt.

Akut szmoghelyzete miatt került négy kaliforniai város (köztük Los Angeles és Fresno is) a tízes listára. Salt Lake City összességében ugyan csak kilencedik, de rézbányái, finomítói és vegyi üzemei miatt első a mérgező anyagok kibocsátása terén. A mérgező vegyi anyagok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak főleg rákos megbetegedések és születési rendellenességek terén. Ezzel együtt Morgan Brennan, a Forbes ingatlanügyi szakembere azt állítja, hogy pusztán az, hogy egy-egy város ezen a listán van, még nem jelenti azt, hogy az ott élők nagyobb eséllyel lesznek rákosak.

A magazin szerint érdemes arról tudni, hogy az ember milyen környezetkockázati körülmények között él. Ha például a levegőminőségi index a 100-as érték fölé kúszik, az légúti problémákat eredményezhet a gyermekeknél és a fiatal felnőtteknél. A kaliforniai Fresnóban, Los Angelesben és Bakersfieldben volt olyan, amikor napokig meghaladta ez az érték a 100-at.

Blogmustra