ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A nők többet és kevesebbért dolgoznak, mint a férfiak

2011. március 4., péntek 11:19

Az amerikai nők az utóbbi években nagyot ugrottak előre pénzügyi és iskolázottsági szempontból, de még mindig kevesebbet keresnek a férfiaknál és kisebb arányban vannak jelen a munkaerőpiacon is - ez áll egy friss fehérházi jelentésben.

Több nőnek mint férfinak van középiskolai végzettsége, egyetemi diplomája, de bármennyi iskolát végeztek is, a nők nagyjából csak a háromnegyedét keresik férfitársaik fizetésének - írja a Reuters a jelentés alapján.

A gyermekek előbb-utóbb csak másodosztályú gondoskodásban részesülnek

Kormányzati tisztségviselők úgy mutatták be a dokumentumot, mint az első átfogó szövetségi jelentést az amerikai nők helyzetéről 1963 óta. Azt is elmondták, hogy az eredmények várhatóan nagyban befolyásolják majd a kormányzati munkát, ugyanakkor semmilyen tervezett konkrét intézkedésről nem számoltak be.

"Ha nincs megfizethető gyermekgondozás, annak az lesz az eredménye, hogy ezek a gyermekek előbb-utóbb vagy csak másodosztályú gondoskodásban részesülnek vagy délutánjaikat egyedül tölthetik a televízió előtt" - mondta Valerie Jarrett, a kormányhoz tartozó nőtanács vezetője, aki egyben Obama elnök egyik főtanácsadója is.

A helyzet idehaza

A KSH 2009-es adataira támaszkodó felmérésében az áll, hogy Magyarországon nem a nők foglalkoztatottsági aránya 61 százalék (ahogy Amerikában), hanem a férfiaké. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar nők alig felének van jövedelmező foglalkozása. Elhelyezkedési esélyeiket ugyan javítják, ha magasabb iskolai végzettségük van, de családi kötöttségeik nagyban ez ellen hatnak.
A munkáltatók a korábbiaknál szívesebben ajánlanak részmunkaidős állásokat (ez főleg a kismamáknak könnyebbség), de amíg Európában az éllovas Hollandia a női foglalkoztatottak 78 százalékával, nálunk ez a szám két éve 7 és fél százalék volt.
A 2009-es havi átlagkeret a férfiaknál 128, a nőknél 115 ezer volt (89 és fél százalék).

A húsz év feletti nők 61 százaléka dolgozott 1997-ben - szemben az 1948-as 32 százalékkal -, de ez az arány azóta nem változott. A férfiak foglalkoztatottsága viszont csökkent: 1948-ban még 89 százalékon állt, 2009-re ez a szám 75-re esett vissza.

A jelentés különböző kormányzati szervek által összeszedett adatokat összegzett. Ezek az adatok részben szociális természetűek (például egyre kevesebb nő él házasságban és később is kötelezi el magát), de az oktatás, a foglalkoztatottság, az egészség és a bűnözés területére is kiterjednek.

Ugyan a nőknek a férfiaknál hosszabb a várható élettartama, de a különbség csökkenőben van, és több nő, mint férfi számolt be arról, hogy krónikus betegségben szenved. Habár napjainkban kevesebb a nők elleni erőszakos cselekmény, a nemi erőszakok aránya az 1990-es években tapasztalt csökkenés után stabilan tartja magát. Ezért még így is több támadásnak vannak kitéve a nők mint férfiak - írja a jelentés.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta