A gazdagabb nők többet dohányoznak

Zanza!

A következő évtizedekben várhatóan javul a fejlődő országokban élő nők gazdasági és politikai helyzete. Ezzel párhuzamosan megnő a dohányzó asszonyok száma is, így ők jobban ki lesznek téve a korai halálnak, illetve a dohányzáshoz köthető betegségeknek.

A világ 74 országában készült vizsgálat szerint a fejlődő államokban, ahol a nők társadalmi helyzete általában alacsonyabb, ötször annyi férfi dohányzik, mint amennyi nő. Kínában például a férfiak több mint hatvan százaléka, amíg a nőknek csak négy százaléka dohányos. Ezzel szemben a fejlett nyugati államokban majdnem ugyanannyi nő füstöl, mint férfi – írja a Reuters.

Káros szokásuk miatt hal meg a dohányosok majdnem fele: évente ötmillió ember. Ha nem korlátozzák valamilyen módon, az előrejelzések szerint 2030-ra évi nyolcmillióra emelkedhet a cigarettával összefüggő halálesetek száma. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a dohányzás „az egyik legkomolyabb közegészségügyi veszély, amivel a világ eddig szembekerült.”

Fotó: Frank Kovalchek
Fotó: Frank Kovalchek

Dohányzás elleni kampány nőknek

A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a hatóságoknak lépéseket kell tenniük, mert a dohányipari marketing kihasználja, hogy a fejlődő országokban a férfiakkal egyenlő helyzetbe került nők új piacot jelentenek. Ha a dohányipar a cigarettát, mint az emancipált nő szimbólumát dobja a piacra, szükség lehet ennek egyedi szabályozására a már bevált dohánytermékek adóemelése, füstmentes törvények és hirdetési regulák mellett.

Blogmustra