ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Ha nem hiszel a fájdalomcsillapítóban, nem fog hatni

2011. február 25., péntek 11:18

Akik nem hisznek benne, hogy fájdalomcsillapítójuk hatásos lesz, saját maguk semmisíthetik meg a szer hatékonyságát. Brit és német kutatók agyi letapogatással készült felvételekkel azt is megmutatták, hogyan történik mindez.

A Science Translational Medicine című szakfolyóirat egyik februári tanulmányában a fájdalomérzet során érintett agyterületeket azonosították a kutatók. 22 önkéntesen végeztek tesztet, akiknek az egyik lábát meleghatásnak tették ki, az ettől érzett fájdalmuk mértékét pedig egy 1-től 100-ig terjedő skálán kellett megbecsülniük. A fájdalomcsillapítót intravénásan kötötték be nekik, hogy bármikor elkezdhessék a gyógyszer adagolását. A kezdeti fájdalomérték átlagosan 66 volt.

Ekkor a vizsgálati alanyok egy hatékony fájdalomcsillapítót kaptak az infúzión át úgy, hogy erről ők nem tudtak. A szer hatására az átlagos fájdalomszint 55-re ment le. Ezt követően azt mondták a résztvevőknek, hogy most fogják majd kapni a fájdalomcsillapítót, amitől a pontszám 39-re csökkent.

Később anélkül, hogy bármit változtattak volna, azt tudatták az önkéntesekkel, hogy megvonták tőlük a gyógyszert, ezért lehetséges, hogy fájdalmuk lesz. A pontszám ekkor 64-re ment fel. Itt tehát gyakorlatilag ugyanolyan fájdalomszintet éltek meg az alanyok, mint mielőtt gyógyszert kaptak volna.

A pozitív elvárás megduplázza a gyógyszer hatását

A vizsgálatot fordítva is elvégezték, ekkor a kezeléssel kapcsolatos pozitív elvárás megduplázta a gyógyszer eredeti hatását. A tesztek közben az alanyokról mágneses rezonanciás felvételek (MRI) is készültek, amelyek jelezték, hogy mikor, mely agyterületek voltak aktívak.

Az agyi képek azt mutatták, hogy a páciensek valóban be- és kikapcsolják egyes agyterületeiket elvárásaik közben - legyen az negatív vagy pozitív. A kutatás vezetője szerint, az elvárások hatása elég erős ahhoz, hogy növelje a szer hasznát, de sajnos alkalmas arra is, hogy megsemmisítse a valós fájdalomcsillapító hatást. Az MRI-felvételeken a kutatók követni tudták mindazt, amiről a kísérlet résztvevői beszámoltak, az agy fájdalommal összefüggő területeinek aktivitása valóban annak megfelelően alakult, ahogy fájdalmuk mértékét pontszámmal megítélték az alanyok.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta