ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A mammográfiai vizsgálat kevésbé pontos a mellrákot átvészeltek körében

2011. február 25., péntek 12:31

A vizsgálat kevésbé tudja kiszűrni a mellrákot, ha a páciens korrábban már átesett a betegségen - állítja az amerikai kormányzat által megrendelt vizsgálat.

Akik egyszer már átestek a mellrákon, sokkal valószínűbb, hogy újra fognak tumorokkal találkozni, mint akiknek még nem volt ilyen előéletük - írj a Reuters. A tanulmány kimutatta, hogy a szűrés ugyan segít kimutatni a mellrák jeleit a visszaesőkben, de nem elég gyakran.

A kutatás során 120.000 leletet vizsgáltak meg. Ezek egyik fele korábban tünetmentes nőktől, a másik pedig a mellrákon már átesett betegektől származott. Egy éven belül 655 tumoros leletet mutattak ki a túlélőknél, és 342-t a többi esetben.

A korábbi betegek szűrése során 11 százalékkal nőtt azoknak a száma, akiknél nem tudták kimutatni a tumor meglétét, annak ellenére, hogy ezek a nők nemcsak egy mammográfiai vizsgálaton vettek részt. Többször fordult az is elő, hogy a vizsgálat akkor is pozitív eredményt mutatott, amikor a betegnek nem újult ki a rákja. Viszont a vizsgálat nélkül felfedezett rákos tünetek kétszer gyakoribbak voltak a már korábban is ettől a betegségtől szenvedőknél.

Nyolc nőből nagyjából egy esik át élete során a mellrákon, de az ebből fakadó halálesetek aránya az utóbbi időben igencsak lecsökkent, most 3 százalék körül van. Az Amerikai Rákellenes Társaság a negyven feletti nőknek ajánlja, hogy évente egyszer vegyenek részt mammográfiai vizsgálaton, ezzel szemben az  Amerikai Népegészségügyi Prevenciós Szervezet ugyanezt csak minden második évre javasolja és csak az ötven felettieknek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta