ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A fekete újszülötteknél magasabb az agysérülés veszélye

2011. február 23., szerda 13:59

Egy új tanulmány szerint az afroamerikai gyerekek nagyobb eséllyel lesznek az újszülöttkori agysérülés (Little-kór) áldozatai, mint más rasszok utódai. Ez annak köszönhető, hogy a fekete csecsemők gyakrabban születnek alacsonyabb testsúllyal az átlagnál.

6,2 millió születés adatait elemezte ki az a kutatást, amit Dr. Yvonne Wu neurológus vezetésével végezetek a San Franciscó-i Egyetemen. Ebből derült ki, hogy a fekete anyák gyerekei 30 százalékkal nagyobb számban szenvedtek újszülöttkori agysérülésben, mint más rasszok gyermekei - írja a Reuters. - A Little-kór az összefoglaló megnevezése azoknak a neurológiai problémáknak, amik a szülés közben bekövetkezett, vagy a magzatot ért káros hatásokra vezethetők vissza. - A kutatók szerint általánosságban a fekete anyák gyermekei egészségesebbek, mint más rasszokéi, de a terhesgondozás hiánya, illetve az aluliskolázottság miatt gyakrabban jönnek olyan handikeppel világra, ami kiküszöbölhető lenne. A tanulmányra is hivatkozva a kutatók terhesgondozás fejlesztését sürgeti, és remélik, hogy ennek köszönhetően csökken majd a tizenéves anyák körében tapasztalható újszülöttkori agysérülések előfordulása.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta