ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Rákellenes gyógyszer megakadályozhatja a koraszülöttek vakságát

2011. február 21., hétfő 14:20

Egy új tanulmány szerint, a bevacizumab nevű rákellenes szer segíthet azoknak a koraszülötteknek megtartani a látásukat, akik azelőtt megszülettek, mielőtt a szemük teljesen kifejlődött volna.

A világon mintegy 50.000 ember él, akik gyermekkori szemideghártya-bántalom miatt vakultak meg. A károsodás azokat a koraszülötteket érinti, akiknek a retinája még nem alakult ki teljesen, és a születéssel ennek kifejlődése megszakad: Stevie Wonder is így veszítette el látását.

A megfelelő időpont kiválasztása döntő a kezelésben

Dr. Helen Mintz-Hittner tanulmánya rámutat arra, ha a koraszülött szemébe egyetlen, kis dózisú bevacizumabot fecskendeznek, sokkal hatásosabban akadályozható meg a vakság kialakulása, mint az eddig használt lézeres eljárással – írja a Reuters. Az utóbbi, súlyos mellékhatásokkal jár és a kezelt betegek mintegy fele visszaesik, amíg a bevacizumab használatával csak 6 százalékos visszaesés tapasztalható.

A túl korán beadott injekció zavarhatja a vérerek növekedését, míg a túl későn alkalmazott szer károsíthatja a retinát: tehát a megfelelő időpont kiválasztása döntő a kezelésben. Az új módszer klinikai bevezetéséhez további vizsgálatok szükségesek, de az eddigi eredmények alapján erre remélhetőleg sor kerül.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta