ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A cukorbetegek alacsony sófogyasztása káros is lehet

2011. február 21., hétfő 13:38

Ausztrál kutatók megkérdőjelezik a cukorbetegek sóbeviteli irányelveit. Szerintünk a betegeknek nem kell visszafogniuk a só fogyasztását.

A napi sóbevitel legpontosabb mutatója a vizeletben mérhető nátrium mennyisége. Egy tíz évig tartó ausztrál kutatás, ami 2-es típusú diabéteszes betegeket vizsgált, úgy találta, hogy azok akiknek a vizeletében magasabb a nátrium-koncentráció, nagyobb eséllyel élnek tovább -írja a Reuters. A nátrium átlagos értéke a vizeletben napi 4,2 gramm: ezen felüli minden extra 2,3 gramm 28 százalékkal csökkentette a halandóságot a vizsgálat során. „Lehetséges, hogy a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő betegek alacsony sótartalmú diétája nem mindig előnyös” - írja Dr. Elif I. Ekinci, a Melbourne-i Viktória Egyetem orvosa a Diabétesz Kezelése című szaklapban.

A csökkentett nátrium-bevitel emeli a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlenségét

Más kutatók szerint, a vizsgálat problémája az, hogy akinek a vizelete alacsony nátrium tartalmú, eleve betegebb és idősebb személy. Nagyon valószínű, hogy a kutatás konklúziója ebből a torzításból ered.

Más szakértő szerint az ausztrál kutatók mégis ráakadtak egy fontos tényre. „Valójában az alacsony nátrium-bevitelnek több hatása is van. Egyeseknél jó, például csökken a vérnyomásuk, de ugyanakkor másokra károsan hathat” - mondja Dr. Michael H. Alderman a New York-i Albert Einstein Gyógyszerészeti Iskola tanára. Például, a csökkentett nátrium-bevitel emeli a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlenségét, ami a cukorbetegség jellemzője. „Figyelembe kell venni a csökkentett konyhasó fogyasztásánál fellépő összes fiziológiai hatást.” Ezeket először klinikai vizsgálatban kell felmérni, csak utána szabad következtetéseket levonni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta