ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az antoxidánsok fiatalítanak, de meddővé is tehetnek

2011. február 17., csütörtök 16:42

Az egereken végzett kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánsok gátolják a peteérést. Jó hír, hogy az eredmények ismeretében könnyebb lesz természetesebb fogamzásgátlókat előállítani.

Manapság az antioxidánsok szinte egyet jelentenek a szépséggel és az egészséggel, így is hirdetnek számtalan élelmiszert, arckrémet, italt. Azonban a friss kutatási eredmények szerint meddőséget is okozhatnak, erre utalnak legalábbis a Nava Dekel professzor és kutatócsapata által közreadott eredmények.

Az antioxidánsok, mint például a C és D vitamin előnyös hatása abban rejlik, hogy a stressz hatására is termelődő reaktív oxigénmolekulákat semlegesítik. A szabad gyököket pedig nem árt kordában tartani, hiszen, ha túl sok termelődik belőlük, gyulladást okozhatnak, és roncsolhatják a sejteket. Dekel kutatócsoportja egereken végzett kísérletek során felfedezte, hogy az oxidatív folyamatok szükségesek a peteéréshez, az antioxidánsok pedig éppen hogy gátolják azt.

Az érem két oldala

Miután antioxidánsokat juttattak egerek petefészkébe, a tüszőrepedések száma nagymértékben csökkent. Nagyon kevés petesejt érett meg, és vált megtermékenyítésre alkalmassá. További kísérletek is igazolták a kutatók feltevését, hogy a szabad gyökök fontos szerepet játszanak a tüszőrepedés előidézésénél, azaz az ovuláció jelentős közreműködői.

Az eredmények talán elszomorítják a citromfaló jövőbeli anyákat, de Dekel professzor szerint az eredmények segíthetnek nemcsak a meddőség kezelésében, hanem természetesebb fogamzásgátlók előállításában is. A jelenlegi hormonalapú készítményeket sokan lecserélnék, ezt támogatja Stefanie Iris Weiss is, Eco-Sex című könyvében. A hormonok, melyeket magunkba töltünk és a környezetbe juttatunk, ugyanis sok káros hatással bírnak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta