ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A B-vitamin tartalmú zöldségek védenek a szájrák ellen

2011. február 17., csütörtök 15:41

Egy közelmúltban végzett kutatás alapján, azok a nők, akik nagy mennyiségű folsavat fogyasztanak, kisebb eséllyel kapnak szájrákot. A folsav B-vitamin tartalmú zöldségekben fordul elő leginkább.

A Columbia Egyetem Egészségügyi Központja és a Harvard Közegészségügyi Iskolája 1976-óta, 30 éven keresztül figyelt meg 87 ezer ápolónőt. Azok a nők, akik sok alkoholt ittak és kevés folsavat vittek be a szervezetükbe, háromszor nagyobb eséllyel kaptak szájrákot, mint azok, akik bár ugyanennyi alkoholt fogyasztottak, de folsavban gazdag étrendjük volt – írja a Femalefirst.

A tojás, mogyoró és hal gyakori fogyasztás segít megelőzésben

Az alkoholfogyasztás a legjelentősebb tényező a betegség kialakulásában, de ez az első vizsgálat, amelyben folsav közvetlen hatása nyilvánvalóvá vált. „A múltbeli kutatások a férfiakra összpontosítottak, mivel ők kétszer nagyobb eséllyel szenvedtek ebben a betegségben” - mondta Dr. Nigel Carter, az Angol Fogászati és Szájegészségügyi Alapítvány vezérigazgatója. „A megváltozott társadalmi formák miatt, ma sokkal több nő iszik és dohányzik. Így az elmúlt években, a nők körében tapasztalt szájrák előfordulása megnőtt.”

A folsav, más néven B9-vitamin, a sejtfenntartásban és reprodukcióban játszik szerepet. A szájrákos esetek körülbelül harmada kapcsolható az egészségtelen táplálkozáshoz. A folsav spenótban, spárgában és a hüvelyesekben fordul elő nagy mennyiségben. Újabb kutatások szerint az Omega-3 zsírsavat tartalmazó tojás, mogyoró és hal gyakori fogyasztás is segít megelőzni a betegség kialakulását. A szájrák jelei lehetnek a három hétnél lassabban gyógyuló fekélyek a száj belső részén és bármilyen szokatlan dudor vagy daganat. Ilyen tünetek esetén azonnal keressük fel orvosunkat.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta