ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A cink lehet a nátha hatásos ellenszere

2011. február 16., szerda 16:46

Egy nátha általános kifutási ideje hét nap. Tényleg kell ennyit várni vagy továbbra is megbízunk az antibiotikumokban, a pálinkában vagy a nagyi húslevesében? Aki bevállalja a cinket, lehet, hogy csökkenti a megfázás tüneteit, a mellékhatás pedig mindössze egy kis hányinger lesz.

Vizsgálatok és tudományos bizonyítékok támasztják alá azt a felfedezést, mely szerint a cink csökkenti a nátha kellemetlen tüneteit. Megfázás esetén ajánlott a cink tartalmú szirupok, tabletták fogyasztása - adja hírül a BBC News. A dolog hátulütője, hogy a túlzott cinkbevitel hányingert, hányást, hasi fájdalmat és hasmenést okozhat. A kutatókra most még nagyon felelősség nehezedik, hogy meghatározzák a pontos adagolást. A nátha nemcsak emberről emberre, és cseppfertőzéssel, de szennyezett felületeken is remekül terjed, úgymint a kilincsek, telefonok, billentyűzetek.

A szakértők úgy vélik, hogy a cink tartalmú készítmények segíthetnek megelőzni, és csökkenteni a fertőzéseket, és a vírusok bejutását is akadályozzák a szervezetünkbe. A legfontosabb feladat most az, hogy kidolgozzanak egy általános adagolást, ami optimális a felnőttek részére. A cink immunerősítő tulajdonságai már ismertek, a napi szintű cink tartalmú szirup, vagy tabletta fogyasztásával a nátha tünetei egy nap alatt csökkennek. A kísérletek során voltak, akik placebót kaptak, így a hatásmechanizmust azonnal mérni tudták. A gyerekek öt hónapon át naponta 15 mg cink szirupot kaptak, és valóban kevesebb megfázást regisztráltak köztük, nem is hiányoztak az iskolából. De a kísérleti alanyok többsége mellékhatásokról panaszkodott, úgymint a kellemetlen utóíz vagy a hányinger. A placebo-csoportban ilyen tünetek nem fordultak elő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta