ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A diétás üdítő agyi infarktust okozhat

2011. február 14., hétfő 15:20

Egy új kutatás szerint a só és a diétás üdítők agyi infarktust okozhatnak. Ezt persze az Amerikai Üdítőipari Szövetség kétségbe vonja, arra hivatkozva, hogy a kutatók nem vizsgálták a résztvevők testsúlyváltozását, és azt sem, hogy a családban előfordult-e már ilyen betegség.

Az Amerikai Agyi infarktus Szövetség nemzetközi konferenciáján résztvevő kutatók úgy találták, azok, akik diétás italt isznak, nagyobb eséllyel szenvednek el valamilyen érrendszeri katasztrófát, mint azok, akik nem isznak szénsavas üdítőt - írja a CNN bloggere. A vizsgálatban résztvevő személyekről átlagosan 9,3 évig gyűjtötték az előfordult érrendszeri betegségek adatait.

Nincs megfelelő helyettesítője a cukros italoknak

A kutatásban kapcsolatot találtak a sófogyasztása és az agyi infarktus között. Rájöttek, azok, akik napi több mint 4000 milligramm nátriumot vittek be a szervezetükbe, megkettőzték az agyi infarktus előfordulásának kockázatát. A kutatók konklúziója szerint, a diétás italok nem megfelelő helyettesítői a hagyományos, cukorral ízesített innivalóknak. Az előbbi termékek valószínű, hogy a szívinfarktus, agyi infarktus és érelhalás kialakulásának esélyeit növelik.

Dr. Maureen Storey, az Amerikai Üdítőipar Szövetség tudományos bizottságának elnöke szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a diétás italok önmagukban emelnék az agyi infarktus, vagy az érrendszeri megbetegedések esélyét. Hiszen a kutatók nem kontrollált kísérleti körülmények között mérték az üdítő, illetve a sófogyasztást: minden adat a vizsgálatban részt vevő személyektől származott. A résztvevők fogyasztási szokása változhatott a hosszú követési periódusban, így előfordulhat, hogy rosszul emlékeztek a kezdeti mennyiségekre. Storey szerint a kutatók azzal sem voltak tisztában, hogy mi a fogyasztott italok márkája és ízesítésé, valamint nem vették figyelembe a vizsgált személyek testsúlyváltozását, és azt sem, hogy a családban előfordult-e már agyi infarktust. Az Egyesült Államokban évi 74 milliárd dollár értékben vásárolnak szénsavas üdítőket, ennek 30%-a diétás.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta