ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A fekete labrador kiszagolja a bélrákot

2011. február 2., szerda 11:54

Meglepő eredményt kaptak azok a japán tudósok, akik a leghatékonyabb diagnosztikai módszert keresték a bélrák felismerésére. A legmegbízhatóbb a fekete labrador.

Azt tudjuk, hogy dollármilliókat költenek a lehető leghatékonyabb diagnosztikai berendezések fejlesztésére, a bélrák esetében jelenleg az endoszkópia számít annak. Pontosabban eddig annak számított, ugyanis egy jóval olcsóbb, de ugyanolyan sikerességi rátával dolgozó "eszközt" mutattak be: ez a fekete labrador.

A labradorok híresek kifinomult szaglásukról, a kábítószerek felkutatásában is gyakran vannak a hatóságok segítségére. Hideto Sonoda és kollégái a Kyushu Egyetemen azt vizsgálták, mire lehet még képes ez az értékes fajta. Egy különleges kiképzésben részesült szuka labradort teszteltek: 74 különböző szag- és székletmintát szagoltattak végig vele, a mintákban ötből egy származott olyan személytől, aki a bélrák valamilyen formájától szenved. A japánok azzal nehezítették a nyolcéves kutya feladatát, hogy olyan mintákat is csempésztek a szagolnivalók közé, melyek bélbetegséggel, de nem bélrákkal küzdő emberektől származtak. Ha ez nem bonyolította volna eléggé az eb feladatát, még azt is megjátszották a tudósok, hogy olyan betegek mintáit is a többi közé rakták, akiket bélpolippal diagnosztizáltak (ami szintén veszélyes, sokszor rákmegelőző állapot, de nem rák).

A kutyát nem sikerült átverni, 98%-os sikert ért el, így hatékonysága minimum olyan jó, mint a legmodernebb diagnosztikai berendezéseké. A bónusz, hogy a legkorábbi stádiumban lévő betegek állapotát is kiszagolta, ezzel jelentősen növelheti a korán megkezdett kezelésnek köszönhetően jobb lehetőségekkel induló betegek túlélési esélyeit.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta