ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Narancslével gyorsabb a fogyás

2011. január 28., péntek 15:53

Napi fél liter narancslé és heti három óra sport 2,5 százalékkal csökkenti a testsúlyt és 15 százalékkal a "rossz", azaz az LDL-koleszterin szintjét.

A Sao Paulói Egyetem táplálkozástudományi kutatói a kondicionáló sportok és a narancslé kombójának hatását mérték a középkorú nők súlyára és koleszterinjére kivetítve.

Három hónapon keresztül minden nap tizenhárom önkéntes résztvevő fél liter narancslevet ivott és hetente háromszor egy órán át valamilyen kondicionáló sportot végzett. Egy másik szintén tizenhárom nőből álló társaság ugyanennyit sportolt, de nem ittak narancslevet. A vizsgálat végén kapott eredmények a kutatókat is meglepték: azok a nők, akik sportoltak és narancslevet is ittak, zsírtömegük 15 százalékát, és teljes testsúlyuknak 2,5 százalékát veszítették el. Az úgynevezett "jó", vagyis HDL-koleszterin szintje esetükben 18 %-kal növekedett, a "rossz" LDL-koleszterin szintje pedig 15 %-kal csökkent.

Azon csoport tagjai, akik nem ittak a sportolás mellett narancslevet, zsírtömegüknek csupán 11 százalékától és testsúlyuknak 1,2 százalékától szabadultak meg. A koleszterinszintjük viszont nem változott jelentősen.

A teherbírás mértéke azonban mindkét csoportnál húsz százalékkal növekedett. A narancslékúra mellett sportoló nőknél viszont alacsonyabb volt a vérben lévő laktát, vagyis tejsav mértéke. A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy a narancslé csökkenti az izmok fáradékonyságát és segítségével a szervezet jobban reagál a rendszeres testedzésre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta