ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Hulladékból épült szálloda Madridban

2011. január 22., szombat 21:28

Válogatott gusztustalanságokból: kipurcant nejlonzacskókból, eldobott, összetaposott pet-palackokból, levitézlett fotelekből, összegyűrt újságokból, elkopott gumiabroncsokból és minden egyéb, az európai tengerpartokra kimosott iparcikkekből épített szállodát egy német tervező Madridban, az ottani turisztikai kiállításra. H.A. Schult, az épület létrehozója figyelemfelkeltésnek szánja az építményt. „Tudnunk és értenünk kell, hogy az óceánok a Föld legnagyobb szemétlerakói” – mondta.

Ennek megfelelően a hotelhez az alapanyagokat Európa legszennyezettebb tengerpartjairól kukázták össze: Franciaországból, Spanyolországból, Németországból és Olaszországból. A szálloda egyébként nem kérkedik méreteivel: mindössze ötszobás, de a szobák falai is hasonló összetételűek. Van ott is mindenféle ótvaros holmi a használhatatlan alkatrészektől a lukas zoknikig – írja a Reuters.

A madridi kezdeményezéshez arcát adta több, a nemzetközi celebvilághoz tartozó személyiség. Köztük az egykori Cousteau kapitány Alexandra nevű lánya és Mick Jagger egyik gyermeke, az ékszertervező Jade is. Helena Christensen dán modell például el is töltött egy éjszakát az ideiglenes objektumban. A szemétszálloda ugyanis csak néhány napig üzemel: amíg a kiállítás tart, január 19-től 23-ig. Addig viszont végig teltházzal dübörög. A tizenkét tonna újrahasznosított hulladék tervezett további sorsáról egyelőre nincs hír.

Schult egyébként már évtizedek óta foglalkozik szemétművészettel, de nem volt mindig ennyire elismert. 1969-ben München egyik utcáját művészeti célból papírral és szeméttel borította be. Ezt egyfajta happeningnek szánta, de az akkori hatóságok nem díjazták és letartóztatták. Ez sem szegte a művész kedvét: öt évvel később például a világhírű focista, Franz Beckenbauer kukájának tartalmát lopkodta el, hogy kiállítást rendezzen belőle.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta