ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A sok vörös húst fogyasztó nők esélyesek a stroke-ra

2011. január 3., hétfő 17:09

Harmincezer svéd nőt vizsgáltak egy kutatás során, az eredmény szerint aki az átlagosnál több vörös húst eszik, nagyobb eséllyel indul a stroke-ért.

A vizsgálat tanúsága szerint nem is kis mértékben lehet összefüggés a vöröshús-fogyasztás és a rettegett stroke kialakulása között. Azok a nők, akik átlagosan napi 102 gramm vörös húst esznek, 42%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek kénytelenek szembenézni a gyakran halálos kimenetelű, sokszor átmeneti vagy végleges, részleges vagy teljes bénulással járó stroke-kal, mint azok, akik beérik napi 25 grammal. Persze a szerény mennyiségnek tűnő 10 dekát elég beszorozni, és máris látjuk, hogy ez 10 nap alatt egy kiló vörös húst jelent, ami valóban csak a húsimádókra jellemző fogyasztás.

A túlzott vöröshús-fogyasztást már sok más betegséggel is összefüggésbe hozták, így számos szívbetegséggel, daganatos betegségek bizonyos típusaival, illetve a magas vérnyomással, de ezt a hatását nagyjából mindenki ismeri. Eddig azonban csak három alkalommal végeztek kutatást a vörös hús és a stroke közötti kapcsolatról, ebből az egyik nem talált közös pontot.

Dr. Susanna Larsson, a kutatás vezetője azonban szeretett volna hiteles eredményt kapni, és kollégáival közösen 34 670,  39 és 73 év közötti nőt kezdett vizsgálni még 1997-ben. Ekkor még a kutatás egyik alanya sem szenvedett keringési problémáktól vagy daganatos betegségtől. Tíz évvel később 1680 nő kapott stroke-ot, többségükben olyanok, akik az átlagosnál sokkal több vörös húst vettek magukhoz.

Meglepő eredmény az is, hogy a gyakori vöröshús-fogyasztók közül nagyobb esélyük van a stroke-ra a nem dohányzóknak, mint a dohányzóknak, és a nem cukorbetegeknek, mint a diabéteszeseknek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta