ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Az anorexiásokat az ételek látványa stresszeli

2010. július 29., csütörtök 13:07 |

Az anorexiában és bulimiában szenvedők szíve gyorsabban ver egy kalóriadús étel láttán. A stressznek ez a jele akkor is érvényesül, ha az étel látványa virtuális. Az erre vonatkozó tanulmányt az Annals of General Psychiatry című szaklap tette közzé.

Tíz anorexiás, tíz bulímiás és tíz átlagos kontrollcsoportba tartozó nőnek mutattak hat magas kalóriaértékű ételt, majd megmérték pszichológiai stressz-szintjüket és megvizsgálták tüneteiket. Az eredmény szapora szívverés, izzadás és megnövekedett légzés volt.

A stressz könnyű izommozgásban és összehúzódásban is manifesztálódhat - magyarázta Emma del Gaudio pszichológus -, illetve némi kábultságban, ami az izmokba érkező nagyobb vérmennyiségnek köszönhető. A kísérlet résztvevői ezenkívül a virtuális valóságba utaztak, ahol egy három dimenziós étteremben hat különféle étellel kerülhettek közeli kapcsolatba.

A táplálkozási zavarokkal küzdő nők stressz-szintje -  mondta Alessandra Gorini, a milánói Auxológiai (Táplálkozási) Intézet munkatársa - azonos volt a valóságban mutatott ételek mellett  és a virtuális létben is.

A kutatók semmilyen eredményváltozást nem rögzítettek az ételek statikus bemutatása mellett. Mivel a valóságban és a virtuálisan bemutatott képek mérhetőbb stressz-szintet mutattak, mint a statikusak - mondta Gorini -, a virtuális valóság alkalmazható lehet szűrésre, vagyis a táplálkozási zavarokban szenvedő alanyokban létrejövő speciális tüneteket így könnyebb lehet majd mérni a jövőben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta