ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A depressziósok a fényt sötétebbnek látják

2010. július 23., péntek 10:55

A lelkibetegség befolyásolja az érzékszerveket. Nem közhely, hanem valóság, hogy a depressziósok sötétebben látják a környezetet.

A depressziósok sötétebben látják a világot - ez a közhely a valóság, legalábbis a német freiburgi egyetem kutatói által a Biological Psychiatry című szaklapban közzétett tanulmány értelmében. A szerzők szerint a betegség konkrétan befolyásolja a benne szenvedők látását azáltal, hogy gátolja a szem fényérzékelési képességét, s így a környezet is sötétebbé válik.

A hangulatbetegség és a látás közötti összefüggés tanulmányozása érdekében Emanuel Bubl és kollegái különleges elektródot helyeztek el 40 depresszióban szenvedő és 40 egészséges alany szemében, hogy megmérjék a fényreceptorokat a szemideghez kötő idegek aktivitását. A kutatás résztvevőit ezután beültették egy alacsony világítású szobába, ahol fekete-fehér négyzetekkel teli képernyőt kellett nézniük. A négyzetek egyre szürkébbé váltak és fokozatosan veszítettek kontrasztjukból egymáshoz képest.

A kutatók azt találták, hogy a depressziós alanyok esetében a szemideg elektromos jelzései alacsonyabb intenzitásuak voltak. Az egymástól jól elhatárolt fekete-fehér négyzetek megfigyelése során az egészséges alanyoknál a szemideg aktivitása háromszorosa volt a beteségben szenvedőkhöz képest. Ez azt jelenti, hogy a depresszió csökkenti a kontrasztok érzékelésének képességét. Minél súlyosabb a kór, mondják a kutatók, annál nagyobb a probléma. A kiváltó ok az lehet, hogy a szemideg tevékenységét szabályozó neurotranszmitterek, vagyis ingerületátvivők, összefüggnek az ember által tapasztalt különböző érzelmekkel. Bubl szerint ezt a technikkát lehetne alkalmazni a depresszió klinikai diagnosztizálásában.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta