ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

A nyári zöldség- és gyümölcsvásárlás tíz parancsolata

2010. július 19., hétfő 19:44

A melegben több zöldséget és gyümölcs fogyasztunk, de ha nem figyelünk oda, sokat is pazarolhatunk. Mit tegyünk és mit ne tegyünk a kánikulában, hogy pénztárcánkat kíméljük és az ételek minőségét megőrizzük.

Forró nyári napokon csökkenni látszik étvágyunk, s egyre több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A mezőgazdasági termékek fokozott beérése miatt azonban hirtelen megnő az áru tárolási költsége, ami akár 25%-os veszteséghez is vezethet mind a termelésben, a kereskedelemben és a fogyasztásban. Ha el akarjuk kerülni, hogy négyből egy gyümölcs kárba vesszen, íme tíz jó tanács, melyek segítségével pénztárcánkat is kímélhetjük.

Hogyan vásároljunk?

1. Kisebb mennyiséget és inkább gyakrabban vásároljunk.

2. Megfelelően érett terméket válasszunk, a zöldség-gyümölcs ne legyen fonnyadt vagy "madárlátta".

3. Olvassuk el figyelmesen a címkéket, és vásároljunk inkább helyi termelőtől származó árut, mivel ez a rövidebb szállítási miatt is tovább tart.

4. Természetes érésük miatt részesítsük előnyben a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.

5. Fogyasztásunkat is figyelembe véve egészet gyümölcsöt vegyünk darabolt helyett, ez a tárolásnak is kedvez.

Hogyan szállítsunk és tároljunk?

6. Lehetőleg hazaérkezés előtt vásároljuk a friss árut, és ne tartsuk hosszan a napon, mert a meleg elősegíti a túlérést.

7. Ha van az autóban légkondi, a hátsó ülésre tegyük a gyümölcsöt, ne a csomagtartóba.

8. Válasszuk szét a különféle zöldséget és gyümölcsöt, s lehetőleg papírcsomagolást használjunk műanyagzacskó helyett.

9. Tároljuk külön a rövid időn belül fogyasztandó gyümölcsöt és zöldséget attól, amit csak később kívánunk felhasználni: előbbit tehetjük napfénytől védett árnyas helyre, konyharuhával letakarva, utóbbi pedig mehet a hűtőbe.

10. Barna foltok és sérülések elkerülése végett fektetett helyzetben tároljuk inkább a gyümölcsöket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta