ÉLETMÓD RÖVIDHÍR

Újabb káros hatás derült ki a cigiről

2010. július 17., szombat 14:08

Egy tanulmány kimutatta, hogy a dohányzás génjeink aktivitását is befolyásolja. Többek között ettől a folyamattól függ, hogy milyen fehérjék termelődnek a szervezetünkben. A dohányzás egész génhálózatok működését is képes felborítani.

Egy korábbi amerikai kutatásból már kiderült, hogy a dohányzás felpörgeti a zsírlebontó géneket. Ez lehet részben a magyarázat arra, hogy miért híznak el az emberek,ha leszoknak a dohányzásról.

Ezúttal ausztrál kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan érinti a fehérvérsejtek génjeinek kifejeződését a dohányfüst. Résztvevői létszámot tekintve, eddig ez volt a legnagyobb kutatás. 1240 személyt vizsgáltak, akiknek negyede a kutatás ideje alatt is dohányzott.

Korábban még nem sikerült, de most egyértelműen kimutatták, hogy a közel 30 000 emberi gén közül, 323 egyedi gén aktivitásának szintje a dohányzással összefüggésben változott. Az eredmények alapján arra is lehet következtetni, hogy nemcsak az egyes gének, hanem egész génhálózatok működése borul fel a dohányzás hatására, vagyis folyamatosan további gének károsodhatnak.

A génkifejeződés (aktivitás) határozza meg - a fehérjék termelődésén keresztül - hogyan épülnek fel a sejtjeink, és azok hogyan képesek ellátni feladataikat. Mivel az immunsejtek esetében a kórokozók elleni védekezés a legfontosabb feladat, így ha a génaktivitás valamilyen okból károsodik, akkor egyértelműen gyengülni fog a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képessége. A dohányzás nemcsak az immunrendszert gyengíti, de komoly hatást gyakorol azon folyamatokra, amelyek a rákkal, a sejthalállal és az általános anyagcserével függnek össze.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta