ÉLETMÓD FÓKUSZ

Strand körkép: Permet és hullámban sodródó bikini

2010. július 16., péntek 09:05

pala_mEgy vérbeli pesti lány, aki élvezi a nyarat annak minden frivolságával, és egy szépkorú hölgy, aki sokat tud mesélni a múltról. Röviden így tudnám jellemezni a Palatinus és a Csillaghegyi strandokat legutóbbi látogatásom alapján. 3. rész.

Az előző részben a két nagy, és elég drága vízimultit, az Aquaworldöt és az Aquarénát hasonlítottuk össze. Előtte pedig a Dagály és a Pünkösdfürdői strand mérte össze a szocreálból merített erejét.

Palatinus: Permetparti a kánikulában

Gyerekkoromban sokat jártam a Palatinusra, szülőkkel és nagyszülőkkel egyaránt. A nagymedence szélén tanyáztunk, meglátogattuk a melegvízű medencét, illetve a Hullámot, ami már hatéves koromban is hihetetlen eufóriával töltött el. Nem kevés idő telt el azóta, s bár a körülmények némileg megváltoztak, az élmény megmaradt.

A Pala - elnézést a bizalmaskodásért, de nekem ez már csak így marad - bejáratánál egy párafelhő fogadja a látogatót, s ez a klímaváltozás generálta kánikulában jobban nem is jöhetne. Már az öltözőben rám ront a nosztalgia, ugyanazok a szekrények, szinte már csak anyut hiányolom magam mellől. Miután átvedlek fürdőruhámba, irány a strand a maga tizenegy medencéjével és számtalan büféjével. A női napozót most kihagyom, bár talán a nyár folyamán még visszatérek.

A strand központi részén egy térkép fogad, ami kifejezetten jó ötlet, hiszen rengeteg a tennivaló, emlékeim már halványultak, viszont sok az új fürdővendég, szép számmal vannak külföldiek is. A strandon eltöltött pár óra alatt - bár hétközben voltam - nem volt nagy tömeg, legalább öt-hat európai nyelvet hallottam magam körül.

500-ért a virsli

Elsőként természetesen a nagymedencét választottam, ami hatéves korom óta nem kicsit alakult át. Több részre osztott, lehet úszni, pancsolni, labdázni, és az amerikai televíziós sorozatra emlékeztető, műanyag mentőeszközzel felszerelt, igen szép felsőtestű úszómestert csodálni. Miközben lubickoltam, három fiatal srác apró labdával játszott mellettem, s egy dobásuk annyira magasra sikerült, hogy egy épp arra repülő galambnak hirtelen pályát kellett módosítania a baleset elkerülésére.

Aztán jött a melegvizû pihenőmedence, ahol fiatalok és idősebbek beszélgetnek, miközben apró gyerekek vízalatti úszástechnikájukat bizonyítják.

Egy óra elteltével megnéztem a büfék kínálatát. Mindent lehet kapni, a lángos 350 Ft, a palacsinta darabja 180, a virsli páronként 500 Ft, a kukorica 300, a vattacukor 350. A gyrostál 1200 Ft, a hamburgertál 1000.

A strand minden része tisztán ragyog, ivóvízkutak több helyen találhatók, s apró kapucnis-törülközős karonülők tömegét szállítják a szülők a Pala egyik pontjáról a másikra. Hirtelen ötlettől vezérelve kipróbálom a létesítmény közepén lévő élménymedencét. A víz bugyog, spriccel, az elemek győzedelmeskednek, a fürdőközönség pedig egymásra nézve hatalmasat kacag.

Hátra van még a Hullámfürdő, ahol minden óra 45 perckor megindul a már-már történelminek számító élmény. Lassan, óvatosan, egyre magasabbra dobálja az embereket, majd hirtelen keresztirányból is támad a víz, és a fürdõruhát itt-ott lesodorja. Sikítások közepette próbálok a felszínen maradni, veszély azért nem volt, de arra lettem figyelmes, hogy egyre több férfivendég gyülekezik a medence partján. Nem véletlenül, a Hullám egy legenda.

Palatinus árak:
Felnőtt: 2200, délután 1250, gyermek, nyugdíjas 1700, családi 7400, az árak hétköznapra értendők. Hétvégén felnőtteknek 2500, gyermek, nyugdíjas 1900, családnak 8400.

Csillaghegyi strand: Művelődési úszás

A Csillaghegyi a főváros legrégebbi strandja, az 1800-as évek közepén már működött. Nemcsak nyáron üzemel, télen sátortető alatt is lehet itt úszni. Ezt tette apukám is, aki törzsvendég volt éveken át. S ez is talán a nagy különbség a Palához képest, hogy a Csillaghegyi egy kisebb, családiasabb hangulatú strand. Három medencéje van a teraszosan kialakított hegyoldalban. A gyerekek fent visítanak úszógumijukban, míg a felnőttek a lenti fenyők árnyékában úsznak az ötvenes medencében, illetve fürdenek a harmincasban. Ezen kívül a strand egész területén hatalmas parkban lehet napozni és pihenni olyan csodálatos szobrok mellett, amelyek egy angol park dicséretére válnának.

A kabinos rendszer úri világot idéz, s ezt alátámasztja az a parányi, ám annál szebb múzeum, amit a Csillaghegyi Helytörténeti Kör rendezett be a strand egyik épületében. Itt láthatunk rengeteg múltat idéző képeslapot és levelet, a helyi flórát és faunát bemutató világot, illetve számos olyan tárgyat, melyek a régmúltba repítik a látogatót. Vendégkönyv van, érdemes belelapozni.

Megsült a halacska

A büfé kínálata is eltér a szokásostól. Tapasztalatom szerint a hekk a legnépszerűbb választás, sült krumplival, kovászos uborkával. A hal ára 330 forint/10 dkg, a krumpli 280, a sült kolbász 380/10 dkg, a virsli párja 350. Van még rántott csirke, főtt kukorica és gofri is. A helyi szakács közvetlenül kommunikál a vendégekkel, így: „megsült a halacska".

A harminc méteres medence vize alapjáraton 22 fok, bár a nyári napokon 3-4 fokkal ez is felmelegszik. A medence két oldalán a lépcsőzetes kialakítás a vendégeknek kedvez, főként a napos részen. Itt a szemben lévő fenyőket csodálva sokáig ülök a vízben, bár időnként pár hosszt nem árt úszva megtenni, legalább addig is sportolok. Ennek ellenére aszalt szilvásra ázott ujjakkal jövök ki a vízből, mert megunni ezt nem lehet.

Csillaghegyen is ragyogó tisztaság van, s bár nincs élménymedence, se Hullám, ez nem is hiányzik. Béke és nyugalom honol a strand területén, a város zaját nem hallani, aki kikapcsolódásra vágyik, annak itt a helye.

Csillaghegyi Strand árak:
Felnőtt: 1700, délután 1270, gyermek, nyugdíjas 1200, családi 4600, az árak hétköznapra értendõk. Hétvégén felnőttnek 1700, gyermek, nyugdíjas 1200, családi 5400. Fürdőváró nap (péntek) felnőttnek 850, gyermek, nyugdíjas 600.

Amit fontos tudni a budapesti fürdőkről és strandokról, az a tavaly életbe lépett kezdeményezés, miszerint hétközben féláron juthatunk be egy adott strandra. Az itt található információ szerint a strand-, illetve fürdőváró napokon 50%-os árat kell csak fizetni a vendégeknek, s ez a kedvezmény három órával a zárás előtt is érvényes minden nap.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta