ÉLETMÓD FÓKUSZ

Vadregényes strandok: veszélyes utak és repülő fiúk

2010. július 30., péntek 13:23

Biztosan nem borulunk fel - bíztattam barátnőmet, amikor ráhajtott a Luppa tavak felé vezető, sáros földútra. Aznap még csónakáztunk is, majd áthajtottunk az Omszki-tóra a wakeboardos fiúk közé. Strand körképünk eheti állomásán bányatavakat látogattunk: az Omszki-tó és a Lupa-tavak a kínálatban. 5. rész.

1. rész: A Dagály és a Pünkösdfürdői strand mérte össze a szocreálból merített erejét

2. rész: A két nagy, és elég drága vízimultit, az Aquaworldöt és az Aquarénát hasonlítottuk össze

3. rész: A frivoll Palatinusz és a békebeli Csillaghegyi strand mérkőzött meg

4. rész: Egekbe szökött az adrenalin a Rómain, és egy kicsit a Paskálon is

A bányatóhoz kutya kell

Számos fürdő és élménypark megtekintése után úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a Budapest határában lévő alternatív strandolási lehetőségeket, így a bányatavakat céloztuk meg. Tervünkben elsőként természetesen az Omszki-tó és a Lupa tavak szerepeltek, s már indulás előtt izgatottan vártuk a potenciális kalandot. Nem csalódtunk.

A hét elején az időjárás nem egy csapatban játszott velünk, így csütörtökre szerveztem a strandkörkép következő etapját, várva a nap jótékony hatására. A meteorológia támogatott, a levegő ismét felmelegedett, a nap sütött, a körülmények ideálisak voltak a vízi szórakozáshoz. Erre zuglói barátnőmet is elvittem, főként azért, mert rendelkezik kutyával és az én fejemben a bányatóhoz kutya kell. Zazi ráadásul labrador, tehát vízivadász, több éves tapasztalatom azt mutatja, hogy azonnal beleveti magát minden H2O alapú közegbe és olyankor nem lehet vele bírni.

Tó vagy folyó?

Budakalásznál a Lupa-sziget igen jól ki van táblázva, s állattal együtt három fős csapatunk magabiztosan suhant az autóban a víz felé. Leparkoltunk, s a parton már kissé furcsállottam a vízben álló fákat, mondtam is, hogy ez a Duna, és nem egy tó. Ennek ellenére kiszálltunk a járműből és azonnal hívtam a helyszínen lévő fotós kollégámat. Nem kevés telefonos segítségnyújtás után persze eljutottunk a valódi bányatóhoz, de addig is rengeteg izgalmat éltünk át.

A betonútról letérve hamar járatlan utakon találtuk magunkat. Zazi a hátsó ülésről türelmetlenül lihegett jobb vállamra, mintha tudná milyen csudajó szórakozás vár rá. Hosszas keresgélés után végre jó irányba haladtunk, bár gondolkodás nélkül számos "Behajtani tilos, magánterület" feliratú táblát semmibe véve hajtottunk be göröngyös földutakra. A példa természetesen nem követendő, ráadásul helytelen, nézzék ezt el nekünk, küldetésünk szent célja lebegett szemünk előtt.

Indulunk a Kék szalagon

Fotósunk már vagy félórája várt ránk, amikor végre megtaláltuk azt az utat, ami hozzá vezetett, egy gond volt csupán. A földút nagy része roppant sáros és kátyús volt, a másik része legalább 45 fokos szögben dőlt. "Biztosan nem borulunk fel" felkiáltással bíztattam barátnőmet, majd amikor ráhajtott a veszélyes útra, azonnal dőltem ellenirányba, ahogy sok vitorlás versenyen is láttam. Szerencsére gond nem volt, elhatároztuk, hogy jövőre indulunk a Kék Szalagon, autóval. Ne próbálják ki otthon!

A kocsit aztán biztonságban letettük, s rövid séta után eljutottunk a célba, ahol fotósunk várakozott a helyi biztonsági őrzést végző cég szakembereinek társaságában. A bányató magántulajdon, tehát elvileg tilos ide bejönni - világosított fel Dombovári Gyula, a Lucky-Net Kft. egyik vezetője -  a gyakorlatban azonban nincs módunk korlátozni az idelátogató fürdőzőket. Ráadásul a bánya tavaknak több évtizedes hagyománya van, s a kerítés is hagy némi kívánnivalót maga után.

A szögesdrót sem tart vissza

Valóban, sok helyen láttunk szögesdrótot, ami alatt azonban semmi sem gátolja meg az embereket a bejutástól. A kerítés egyszerűen nem létezik. Tömeget nem találtunk, de beszélgetőpartnerem elmondta, hogy hétvégén rengetegen járnak ide. A mellékesen nemzetközi testőrképzést és hölgyek részére önvédelmi tanfolyamokat is szervező cég szakemberétől megtudtam, hogy hétvégén a tóhoz vezető utakon lezárják ugyan a sorompókat, de a behajtástól eltiltó táblák a gyalogosokat semmitől sem tántorítják el. A tó csodálatos, a vízminőség jó, bár sajnos sokan temérdek szemetet hagynak itt.

Miután Zazi kilabdázta magát a vízben a Bruce nevű helyi rottweilerrel együtt, úgy döntöttünk, itt az ideje az indulásnak. S mivel vagy félórája nézegettem a vízben hintázó ladikot, megkérdeztem Gyulát, hogy van-e mód arra, hogy ne gyalog menjünk vissza a kb. 200 méterre lévő autónkhoz, hanem csónakkal. Csak akkor, ha visszajuttatják hozzánk a hajót -  mosolygott Gyula. A megoldás rém egyszerű volt, a társaságban lévő Huszár Péter nevű fiatalember lelkesen ajánlotta fel segítségét. Természetesen ragaszkodtam ahhoz, hogy én evezzek, legalább a napi sportolást ezzel letudtam.

Wakeboard és bója

Következő állomásunk az Omszki-tó volt, ahol a wakeboardosok uralkodnak. Emlékszem, itt régen számos kisbüfé volt, ahol egyszerű finomságokat lehetett kóstolni, most csak egy grillteraszt találtam, s a hangulat gyakorlatilag elveszett.

Persze, a wakeboardos fiatalemberek a Római fürdőn találhatókhoz hasonlóan gyönyörűen kisportolt felsőtesttel rendelkeznek, s mutatványaikat órákon át lehet nézni a lemenő nap fényében. Zazi itt se maradt tétlen, egy ponton olyan hirtelen úszott be a tóba, hogy barátnőmmel azt gondoltuk egy elbukott sportolót akar kimenteni. Nem így volt, az eb egy apró kerek bóját célzott meg, s azt labdának nézve próbálta kihozni a partra, nulla sikerrel. Zazi egyébként az empirizmust követve többször próbálkozott a bójamentéssel, hátha egyszer sikerül, de kísérletei mindig kudarccal végződtek.

Egyébként itt is rengeteg eldobott pillepalackot és egyéb környezetromboló tárgyat láttunk, pedig az Omszki-tó körül húsz méterenként van szemetes.

Sajnos úszómestert sehol sem találtunk, s gyakorlatilag a strandokon megszokott infrastruktúrát sem, de ez normális, hisz ezek bányatavak. S ha a kedves fürdőzők mindenképp a tilosban akarnak járni, egy dolgot tegyenek meg a kedvemért. A szemetet otthon dobják ki, ne a tóparton. A természet kincs.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.07.30 17:05:06Miccsfiu

    Azért jól elsütöttétek az őrzőcég nevét, meg "mellékesen" a tevékenységi körét. Járna az (x) érte. Persze gondolom ezzel a feltétellel készségesebb volt a cég egy vezető embere, meg annak emberei... ;)

  • 2010.07.30 18:18:18SÜN

    luppa like

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta