ÉLETMÓD FÓKUSZ

Strand körkép: Egekbe szökik az adrenalin

2010. július 23., péntek 13:10 |

A Római strandon sokszor voltam már, de szakmai szemmel sosem vizsgáltam. Többnyire a kisportolt testű fiatalembereket nézegettem a napsütésben, s szinte észre se vettem, hogy csúszdák is vannak. Ez itt az ókori Róma pazar világa, persze 2.0-ás verzióban, adrenalinnal. A Rómait ezen a héten a béke zöld szigetével, a Paskál stranddal hasonlítjuk össze. 4. rész.

1. rész: a Dagály és a Pünkösdfürdői strand mérte össze a szocreálból merített erejét

2. rész:  a két nagy, és elég drága vízimultit, az Aquaworldöt és az Aquarénát hasonlítottuk össze

3. rész: a frivoll Palatinusz és a békebeli Csillaghegyi strand mérkőzött meg

Amikor Zuglóba megyek, általában egy barátnőmnél kötök ki, mert a kertjében lehet füvet vágni, fát fűrészelni, vagy játszani a kutyával. Most persze nem őt céloztam meg, hanem a Paskál strandot, de barátnőmet is magammal vittem, csajos strandolásra.

Kártyáznak a padon

A Paskál egyszerűen a béke szigete, már ha Zuglóban kell egyáltalán ilyen, hisz számomra az egész kerület egy hatalmas, nyugodt kert. Letisztult, egyszerű, őszinte. Amint belépünk, azonnal átlátjuk az egészet, jobbra a női öltöző, balra a férfi. Az öltözők mögött a szakosodott büfésor, van söröző, borozó, palacsintás, hamburgeres, sőt még trafik is - igen, ezzel a felirattal. Mintha kicsit visszamennénk az időben, vagy csak én szoktam el a padokon ülő és közben vígan kártyázó emberek látványától a városi rohanásban.

Az árak átlagosnak mondhatók, a lángos 300 Ft, a palacsinta párja 180, a hot dog 400, a vegetáriánus hamburger 450. Egy pár virsli 150 forint ésa gyrostál 1100. Van még zsíroskenyér is, amit azért melegben és alakformálás alatt nem ajánlunk.

Lábtengó: mi az?

A nagymedence mellett van még egy pancsoló is, ahol az úszógumis aprónép zsibong órákon át. Mellettük sportpálya, itt a fiatalemberek némi feszültséget vezethetnek le a lábtengó segítségével. Bevallom, nem vagyok sportra szakosodott, a focihoz sem értek túlzottan, bár azt hiszem a lesszabályt ismerem, így amikor férfiak hadát láttam apró kapuszerű valamik felett labdát átívelni, felvont szemöldökkel néztem barátnőmre, aki természetesen azonnal felvilágosított a sport lényegéről.

A családias hangulatú strandon, ahol a réten félsátrak árnyékában vagy napernyők alatt gyerekek és szüleik pihennek, annyi az ember tennivalója, hogy lazítson. Kifekszik tehát a medence szélére, nézi a tinédzser fiúkat ahogy a tinédzser lányokat belökik a medencébe és keserédesen vágyik vissza abba a korba, amikor némi fröcskölés volt élete legnagyobb problémája.

Vizigimnasztikáztunk

A medence úszásra alkalmas, de ezt nem próbáltuk ki, inkább a peremre könyökölve süttettük arcunkat és közben vadul lábtempózva hódoltunk a vizigimnasztikának. Időnként a felettünk elhaladó repülőgépeket néztük és színük alapján igyekeztünk beazonosítani a légitársaságot. Aki ügyesebb, bátran próbálkozhat a típus kitalálásával is.

Az úszómesternek bőven akad dolga, de inkább a partról ugráló ifjúsággal van elfoglalva, hisz a medencében lévők magabiztos úszótechnikáról adtak tanubizonyságot.

Paskál árak

Felnőtt 1500 forint, gyermek és nyugdíjas 1000 ft, családi belépő 4600 ft, mindez hétközben. Hétvégén felnötteknek 1700 ft, gyermeknek és nyugdíjasnak 1200 ft, családnak 5400 ft. Strandvárónap kedd, ilyenkor a jegyek ára felére csökken, csakúgy, mint három órával zárás előtt.

Az ókori Róma hangulata

A Római strandon sokszor megfordultam már, de szakmai szemmel sose tekintettem rá. Többnyire a kisportolt testű fiatalembereket nézegettem a napsütésben, s szinte észre se vettem, hogy itt csúszdák is vannak.

Az ókori birodalmat idéző hangulat már a bejáratnál köszönti a strandolni vágyókat, s kíséri végig a fürdő területén szinte mindenhol. Még a medence melletti zuhanyzók is a római építészetet idézik.

Három medence közül lehet választani, a szigorúan úszásra ajánlottban épp vízilabda edzés folyt, s a gyermekmedencében természetesen a kicsik uralkodnak. Az élménymedence hű nevéhez, s bár én képes vagyok akár negyven centis vízben is úszni, itt most inkább pancsoló kislánnyá alakulok át, és élvezem az elemeket. A nap lágyan süt, a víznek tökéletes a hőfoka, s itt-ott bugyog és masszírozza a hátakat és vállakat.

Büféből legalább négyet számolok, szokásos a kínálat, bár itt a palacsinta csak 150 forint. Van még főtt kukorica 300 forintért, a hot dog is 300, a hamburger 450, a klasszikus melegszendvics 450, a virsli párja 350. Az egyik vendéglátóipari egységet stílusosan Néró büfének hívják, talán ezért is gondoltam a szokásosnál többet az őrült császárra.

Néró és a csúszdák

A csúszdákkal úgy vagyok, hogy alapesetben a gyerekverziót merem kipróbálni, s itt már azzal is jól járok. A rövid csúszás után a medence aljára nyom a gravitáció, fürdőruhapántom önállósítja magát, én pedig kacagva jövök a víz felszínére.

Aztán becsületből kipróbálom a 2.0-ás verziót is, bár amikor felmegyek a torony tetejére, csak arra tudok gondolni, hogy ez nagyon magas és mozog, és különben is. Ám a vígan csúszkáló gyerekek látványa bátorságot ad, ha nekik megy nekem is fog alapon már ülök is a lágyan kanyargó kék csúszdába. Kicsit félek, nem merek hátradőlni, viszont így meg nem mozdulok, tehát tolnom kell magam, hogy leérjek az aljára.

Ezek után úgy döntök, hogy abbahagyom a hisztit és ha már újságíróként vagyok itt, muszáj kipróbálni a durván meredek és hihetetlenül gyorsnak tűnő két másik csúzdát is. Ilyen esetben gyorsan kell cselekedni, nehogy meggondoljuk magunkat, tehát lépcsőn felszaladok, előttem álló kislánytól kapok még némi eligazást, aztán be az alagútba és indulás!

Sikítva megyek végig, és nem az a baj, hogy szabadesés meg kanyarok, hanem hogy koromfeketeség uralkodik, semmit nem látok, nem tudom mi történik, s ez egy tervmániás ember számára rettenetes élmény. Az eredmény viszont hihetetlen, az adrenalinszint az egekbe szökött, végtelenül büszke vagyok magamra és már rohanok is fel a lépcsőn a legeslegdurvább csúzda irányába.

Meggyőződésem, hogyha Néró annak idején csúszhatott volna párszor, talán mégse gyújtotta volna fel Rómát, az örök várost.

Köszönjük, bocsánat!

A Rómain mindenki labdázik. Kicsik, nagyok, unokák, nagymamák, felnőttek, gyerekek. A labdák mérete is változó, van kispöttyös, nagy felfújható, s még ovális is. Magam is majdnem megvettem egy földgömb mintájút, de sajna épp nem volt játszótársam. Aztán persze lett, mert a medence szélén ülve óhatatlanul odagurul hozzánk  egy-egy labda, amit aztán a gyerekeknek visszadobunk, s ezt ők illedelmes "Köszönjük, bocsánat!" felkiáltásokkal hálálják meg.

A pazar fürdőt nehéz otthagyni, s a csúszdák is vonzóak. A gyerekverziót próbálom ki még párszor, s közben hallom, hogy az úszómester rendületlenül fütyüli a rendetlenkedőket, a végén talán sárgalapot is oszt.

Az égen azonban gyűlnek a viharfelhők, ideje indulni, de ide vissza kell jönni többször a hatalmas zöld rét és a frenetikus élménymedence kombó miatt. A Hévmegállóban kap el az eső, de nem esek pánikba. A hajam már vizes volt, és különben is, le mertem csúszni mindenhol.

Római árak

Felnőtt 1800 forint, gyermek és nyugdíjas 1300 ft, családi belépő 5800 ft, mindez hétközben. Hétvégén felnötteknek 2000 ft, gyermeknek és nyugdíjasnak 1500 ft, családnak 6600 ft. Strandvárónap csütörtök.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta