#ÉLETEM

Warhol rajongó playboy a palotában

2010. május 3., hétfő 11:02

Hubertus von Hohenlohe herceg olyan életet él, ami inkább csak a mozivásznon látható: öt nyelven beszél, olimpiai síbajnok, együtt írt dalszöveget Falcóval, és rajongásig tiszteli a pop art atyját, Andy Warholt. Egy sugárhajtású fenegyerek fotóit bemutató, igen különös eseményen jártunk.

herceg_mÉrdekes eseménynek adott helyszínt a Károlyi-Csekonics Rezidencia: a – meghívó szövege szerint – világhírű fotóművész, Hubertus von Hohenlohe herceg audiovizuális bemutatójának. Károlyi István és Csekonics Margit különleges atmoszférájú hajdani palotája most egy nemzetközi titán fotóit keretezte. A rezidencia bejárata egyből A sebhelyesarcú című film fináléjának rusztikus díszletére emlékeztető, pazar hallba nyílt. Ide feszítették ki a vetítő vásznat, amely előtt nyüzsögve gyűlt össze a pezsgőző-koktélozó vendégsereg. Nem illik korán érkezni: hétkor még alig voltak – fejedelmi másfél órás csúszás következett.

Így vártuk a herceget

Az eseményt komolyan venni és bekategorizálni ugyanolyan nehéz, mert sem merev, sem laza nem volt. A meghívóban fontoskodó dress code-t úgy ahogy betartották – kivéve a herceget, aki sportcipőben, zöld pólóban és fekete zakóban jelent meg. Az egész parti ugyanúgy lehetett volna egy modern virrasztás, mint operabáli casting. Megfordult a fejemben, hogy milyen kreatív és ösztönző státusz az unatkozó milliomosok élete. Valamiért A Guldenburgok öröksége című NSZK népeposz jutott az eszembe, ahol egyszerre volt jelen a tradíció és a vagány kivagyiság, melyet cseppmentesen ragasztott össze a minden irányból áramló szerelem és intrika.

 

13_2_1068x712


Nem volt mit tennem, az ülőhelyként szolgáló egyetlen trónszerű fotel a lépcsőfordulóban volt, melyre azonnal le is csaptak a lányok. Unalmamban felhívtam anyámat, hogy ha a kutya megint kiássa a süniket, akkor egy lapáttal csúsztassa át a szomszéd kertbe. Ólomlábakon járt az idő, de lehet, hogy a másfél órás késés ugyanúgy az etikett része, mint a smart casual.

Együtt írni dalszöveget Falcóval

Végre elkezdődött valami. A hiperaktív összművész Hubertus von Hohenlohe herceg filmvászonra kívánkozó élete megelevenedett előttünk – fotográfus, énekes és versenyszerű síelő, mexikói, osztrák és liechtensteini állampolgár, bár hivatalosan Marbellán (Spanyolország) és Liechtensteinben él. A videómontázst a herceg saját dalai kísérték, melyek a 80-as évek lüktető világát járták körbe, sőt, kifejezetten Falco stílusára emlékeztettek, némi Italo-discós elemekkel.

Falco hatása nem véletlen, hiszen a herceg anno mesterének tekintette az 98-ban, tragikus körülmények közt elhunyt sztárt, sőt America II. című albumának szövegét együtt írták. 1988-ban látott napvilágot a herceg első CD-je Rio-Vienna címmel, melyet további megjelenések követtek. Talán a sztárokkal történő sikeres kooperáció ebből a korszakból eredeztethető, hiszen együtt szerepelt a svájci elektro-pop duóval, a Yello-val és Shirley Bassey-vel is.

Itt hallható egy nótája.


Nélkülözhetetlen adrenalin vadász

 

4_1068x712
Makány Márta

A herceg 2001-ben merült bele komolyabban a fotózásba, és azóta is szakadatlanul kapja a megbízásokat. Stílusa letisztult, látásmódja egyedi: kihasználja az üvegfelületek tükröződéseit, így helyezi privát dimenzióba központi témáját, a kozmopolita életet. Az esten bemutatott fotóit rajongásig áthatja a pop art és Andy Warhol iránti tisztelete. Számos képen láthattuk magát Warholt, valamint az általa készített világhíres Marilyn Monroe sorozat színeit, formavilágát. A herceg számára a legnagyobb szakmai elismerést neves magazinokkal, valamint a Palmer és a Puma cégekkel kötött szerződések jelentették. Zenéjét ma már hiperrealista fotóinak kíséretére komponálja, hiszen mind a fotó, mind a zene egy spontán, színes és hangulatos benyomás mindennapi életünkről. A popkultúra tömör, vibráló esszenciája, mert mint kiderült, az élet akkor tárulkozik fel teljes valójában, amikor a maximumra pörgetik. Ehhez nélkülözhetetlen egy adrenalin vadász, aki egyszerre krónikás, átélő és sugárhajtású fenegyerek.

7_1008x672

Árpa Katalin, Brigitte Berdefy és Nathalie Aron

Német herceg a mexikói csapat élén

Hohenlohe 1981-ben megalapította a mexikói síszövetséget, és az 1984-es téli olimpián el is indult. Igazi misszió ez az olyan országokból származó versenyzőknek, ahol nincs hagyománya a téli sportoknak. A herceg részéről közel sem múló szeszélyről volt szó, ugyanis részt vett az 1982-es világbajnokságon, és teljesítményével világrekordot állított fel. 2007-ben az Alpesi sí világbajnokságon eltörte a lábát, így kényszerpihenőjét élvezte egy darabig. Hubertus herceg képviselte az egyetlen mexikói versenyzőt a 2010-es téli olimpiai játékokon – 51 évével ő számított a legidősebb versenyzőnek.

8_1029x686
Hubertus von Hohenlohe herceg és
Alex Maunumakide Reuterhorn gróf

A német hercegről megtudtuk még azt is, hogy minden helyzetben feltalálja magát, legyen az egy tízperces monológ a nietzschei filozófiáról, akár solymászati technikákról, vagy a Fekete-tengeren vásárolt kis szigetről. Ezen az estén a herceg megjelenése egyszerre tükrözte nemesi rangját és a harsány kortárs divatot – csevegett, hangulatfotókat lőtt a vendégekről és bőszen csapta a szelet a magyar lányoknak.

Az est a hallból nyíló grófi dolgozószobában folytatódott, ahol több fogásos vacsora várta a vendégeket, olasz gasztronómiai különlegességekkel, olasz és magyar borválogatással. Aki végzett a fejedelmi falatokkal, az intarziás díszlépcsőn sétálhatott az emeletre, ahol magyar tervezők kreációi és exkluzív olasz cipők és ruhák várták.

Az eseményen egy fotós dolgozhatott csak a herceg megbízásából, ő készítette az illusztrációt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta